Как да пазаруваме безопасно онлайн?

12
Добави коментар

 1. Не разкривайте твърде много информация

Внимавайте, когато въвеждате лични данни за достъп до виртуалните ви сметки. Не въвеждайте информация, която не е абсолютна задължителна и винаги проверявайте внимателно дали URL адресът е правилният и дали става въпрос за secure connection.

2. Внимавайте с URL адресите, когато пазарувате през джиесем 

Когато пазарувате през мобилен телефон, въвеждайте URL адресите ръчно. Така си гарантирате, че няма случайно да се окажете на сайт, използван за phishing ататки.

3. Не въвеждайте данни за кредитната си карта, акаунта си за онлайн банкиране и паролата си под път и над път

Винаги преценявайте дали наистина е абсолютно наложително да въведете личната си информация в някой сайт и дали не можете да го избегнете. Когато нямате друг избор и трябва да вкарате данни за кредитната си карта, профила си за онлайн банкиране и/или паролата си, задължително проверявайте URL адреса, на който се намирате.

4. Внимавайте какво сваляте от Мрежата

Най-вероятно това правило ви е добре известно. И все пак – внимавайте какво и откъде сваляте, както и какви линкове и файлове отваряте. Понякога дори източниците, на които се доверявате, стават обект на злонамерени атаки и разпространяват зловреден софтуер, който краде личната ви информация.

5. Не въвеждайте личната си информация от обществени компютри и мрежи

Не използвайте обществени компютри и/или незащитени мрежи, за да управлявате онлайн банкирането си или да пазарувате. Всички данни, които въвеждате от тези машини и мрежи, най-вероятно са достъпни и за други потребители.

6. Обновявайте

Обновявайте операционната си система, браузъра си, антивирусната си програми и защитния си софтуер редовно. 

7. Малко повече защита никога не е излишна

Ако често пазарувате онлайн, замислете си дали не е време да е сдобиете с приложение срещу онлайн измами.

8. Внимавайте със сайтовете с платен достъп

Някои страници в мрежата искат да им платите, за да ви допуснат до съдържанието си. А когато го направите, изведнъж се оказвате с източена кредитна карта и с нищо чак толкова интересно за гледане на съответната страница.

Източник: www.geekwithlaptop.com

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели