Осман Октай: Доган три дни рева за жена си Айсехел

18
Добави коментар
Evil_Evil
Evil_Evil

Осман Октай е роден на 29 август 1952 г. в село Чернолик, Силистренско. Завършил е полувисшия медицински институт в Хасково. В политиката е от 1990 г. и е един от основателите на Движението за права и свободи. В продължение на четири мандата е бил народен представител и дълги години е бил зам.-председател на ДПС. В момента е председател на Движение „Демократично крило“.

– Смятате ли, че самоубийството на Ахмед Емин има връзка с операция „Лиани“, разследваща престъпните схеми за финансирането на ДПС?
– Всички европейски служби, включително и Интерпол, проявяват интерес към тази трагедия.
Аз много добре помня изявленията на главния прокурор Борис Велчев в предаване по Би Ти Ви през есента на миналата година: че по всички големи съдебни дела / източване на държавния резерв, изчезване на средства от фонд „Бедствия и аварии“, скандалните заменки/ има стотици томове и че се знаят конкретните извършители, но се търсят покровителите по върховете. Това, което се случи, може би е продължение на разработката „Лиани“…

– А запознат ли сте със скандалните записи, които притежава “бизнесменът” Мирчо Циганина, съден за зърнени далавери. Твърди се, че на тези записи фигурира Ахмед Доган в доста неудобни сексуални сцени?
– Да, познавам Мирчо Циганина. Няколко пъти Доган ме е канил на срещи в бившата резиденция на Тодор Живков в Правец, която тогава се стопанисваше от тоя Мирчо. Имаше периоди, когато всеки уикенд Доган ползваше тази база. Там са водени много политици, депутати , министри.

В резиденцията на Тодор Живков се брояха парите от обръчите на Доган.

Там идваха много често Илийката Павлов и Кольо Вълканов, който беше вицепрезидент на „Мултигруп“, а сега е един от най- приближените бизнеспартньори на Доган – в спа-туризма/ Девин и на други места/; в „Минстрой“, в енергетиката. Какво точно е ставало там, не знам, понеже си тръгвах, щом свършваше деловата част. Аз съумявах да разделя тези неща – за да не се поставя в условия на зависимост.
Службите следят всеки един от нас и няма начин да не знаят какво се е случвало и тогава в Правец, и сега в Бояна. Много от нашите политици и днес са зависими от прословутите обръчи.

– Назовете тия пусти обръчи! Кои други освен „Мултигруп?
– Мирчо Циганина, който беше един дребен мошеник, през който минаха стотици милиони чрез източване на зърно, горива и какво ли не още от Държавния резерв.
Всичко това няма как да стане без покровителството на големи хора. Същото е и с тия, дето попаднаха в докладите на ОЛАФ – спонсорите на „Позитано“ 20. И те като Мирчо също имат самочувствието, че са недосегаеми дори и в съдебната зала. Заради това казвам, че обръчите държат нашите политици. Те са заложници и не могат да отреагират дори на натиска на Брюксел. Всички са навързани…

– Доган каза, че загиналият Емин имал няколко лица. Не се ли отнася това и за него самия?
– Доган не е това, което е публичният му образ. Това първо. Второ – не е този политик, който се гради като медиен образ в политическото пространство. За да кажеш, че познаваш един човек, трябва да си се събудил с него в една стая, където примерно той спи гол. Значи, аз познавам Ахмед Доган. Много малко са хората, които го познават така добре. Но службите го познават още по-добре. Той не случайно е държан в изолираност и в тайна. Това е контролирано действие от години. Не случайно той не посещава парламента, не случайно той е скрит дори вътре в собствената си партия. Той изпълнява определена роля, определени схеми в държавата. Кукловодите имат интерес да е жив и здрав и да е изолиран. В това, което се случи в сараите му – самоубийството, определено считам, че има и външна намеса – с цел предупреждение, с цел още по-голяма изолация. Или пък с цел въобще да бъде похарчен, да слезе от сцената?!

– В предсмъртното си писмо Емин е отправил послание към Доган, и е посочил някаква група в ДПС, която иска да разцепи партията?
– Вижте, аз не знам това предсмъртно писмо дали въобще го има.
Навремето, когато ме отстраниха, казах, че не съм луд да се самоубивам и че

ако нещо ми се случи, няма да е самоубийство.

Тогава ги изпреварих с този ход. И останах жив.

– Разказахте пред медиите за жесток семеен скандал между Ахмед Доган и втората му жена Айсехел Руфи?
– 30 дни след шумната сватба пред цялото общество с демонстрирана голяма любов не е нормално на публично място да пребиеш младата си жена и да я изхвърлиш в двора на баща й. Това е известно, има и свидетели. Трябва да ви кажа, че братята й го чакаха с пушки на двора, а той им се канеше с един пистолет.

След развода им с Айсехел той ме помоли да го скрия някъде и аз го прибрах в една вила на Боровец. Там рева три дни. После се появиха интервюта за розовите й гащи и други нелепости…

– А какво стана с третата му жена Ширин?
– Тя е племенничка на Мустафа Карнобатлъ – лидера на ДПС в Плевен. Поразровете се защо нищо не се чува за нея. Дали е с детето, дали е сама, къде живее.

– Казват, че не й давал да вижда детето и я изгонил от семейния апартамент в кв. „Бели брези“?
– Не се изненадвам. В началото, когато се изграждаше ДПС, Доган живееше без брак с една Таня, която сега е в някаква комисия за защита правата на детето. Имаха един син – Демир. Той вече е голям мъж и учи в Солун. Доган впоследствие го припозна. След това има още едно дете от Айтен, което живее заедно с нея в Дулово и това дете той също припозна.

Тя всъщност му беше нещо като домашна секретарка и е родена в моето село Чернолик.

– А баща му гаснел в старчески дом, знаете ли нещо по въпроса?
– Не искам да говоря за тези неща. Имам подготвени три книги: “ Що е това ДПС“, „ДПС и БСП“,“ ДПС и СДС „. Но сега назрява у мен идеята

да издам още една книга: „Кой е Ахмед Доган?“.

В нея ще има всички документи, всички материали и затова ще си запазя правото да я издам тогава, когато няма да има вече толкова страсти в обществото и никой няма да си мисли, че това, което съм изнесъл, е измислица и че едва ли не го правя като отмъщение.

– Вие в къщата на панорамния път ли живеете още?
– Не. Аз я продадох и сега сме на бул. „България“. На първия етаж ми е офисът, а на осмия – апартаментът. Тази кооперация всъщност е почти силистренска. Собствениците са от Силистра – две млади момчета . На осмия етаж офиси има Димитър Калчев, който беше министър на държавната администрация при царя. На втория етаж е Васко Калинов , депутат от БСП ,също от Силистра. Блокът е сравнително нов и даже не е още заселен…

Едно интервю на Александрина РОКАНОВА