Безплатни прегледи за камъни в бъбреците в МБАЛ Пловдив – БНТ 2 – Пловдив

2
Добави коментар
manager_pif
manager_pif

Безплатни прегледи за бъбречнокаменна болест започнаха днес специалистите от Урологичното отделение на болница „Пловдив“. Изследванията ще се извършват всеки ден до края на седмицата, от 8:30 до 12 часа. Само до 11 часа днес през кабинета преминаха 8 души. Всички те се оказаха с камъни в бъбреците. 25-годишният Мирослав Ташев идва на преглед за втори път.

Мирослав Ташев: „Ходил съм на ехограф, само тогава, имах камък, но го изхвърлих, но тази зима също имам проблеми с бъбреците.“

{flv img=“/novini.jpg“}20110328-novini-mbal{/flv}

Има няколко симптома, при които човек трябва да задължително да потърси специалист.

Д-р Богдана Попова: „По–постоянни болки в областта на лява или дясна лумбална област, където се намират бъбреците, поява на кръв в урината, изобщо промяна в цвета на урината, болка с температура, често уриниране с парене.“

А ако искате да избегнете бъбречните камъни, то трябва да пиете много вода – около литър и половина два през зимата и три – четири през лятото, съветват специалистите. Не трябва обаче да се прекалява и с минералната вода.

Необходимо е тя да се сменя на две седмици. Има и ендемични райони, в които бъбречнокаменната болест се среща по-често. За Южна България това са Хисар, Раковски и Девин.