Нутрикозметиката – част от хранителните добавки за здраве. Красотата е резултат от здравословното ни състояние.

2
Добави коментар

Модерният начин на живот неминуемо води до нуждата от допълнителна грижа за красивата ни кожа. Съвременната козметика, под формата на кремове и други препарати, се грижи за епидермисния слой на кожата. Никой не би могъл да отрече факта, че красотата е резултат от доброто ни цялостно здравословно състояние. Полезната храна, която консумираме и добавките, които приемаме като допълнение, действат върху по-дълбоките слоеве на кожата и ни отдалечават от стареенето. Днешните потребители са все по-информирани за добрите здравословни ползи, които има балансирането хранене и са заинтересовани да поддържат перфектен външен вид и да забавят процесите на стареенето, но да го направят по един естествен и натурален начин. Зрелият и разумен потребител търси продукти, които да го предпазят от болестите, като едновременно с това да му помогнат да изглежда добре. Все повече се търсят натурални алтернативи за здрава и красива кожа. Съставките са естествени, от органично производство и щадящи околната среда, от което са доволни все по-нарастващия брой потребители на био продукти.

Област на действие
Козметиката придобива нови форми и разкрасяващите средства от тубички и флакончета се превръщат в част от храната ни. Появява се ново направление в козметиката, наречено нутрикозметика, като част от нутрицевтиката. Нутрикозметиката първоначално добива популярност в Япония и Европа, а по-късно и в САЩ. Тя е част от хранителните добавки или така нареченото „хапче за красота” и се фокусира върху три области: кожа, коса и красота (отслабване и антицелулитни процедури). По отношение на кожата тя се грижи за нейното възстановяване, пигментация, здравина и за цялостното отслабване и забавяне на процесите на стареене. Грижи се за растежа на косата, нейното възстановяване, подхранване и обем, докато при ноктите се концентрира върху здравината и красивия външен вид. Нутрикозметичните продукти се срещат във вид на хапчета, течност или под формата на храна.

Съставките на нутракозметичните продукти се делят на три базови категории: антиоксиданти, есенциални мастни киселини и витамини. Силата и издръжливостта на кожата се определят от състоянието на дермиса, където са елементите, които поддържат нивата на колагена, еластина и нивото на овлажняване.

• Антиоксидантите се борят със свободните радикали и оксидантния стрес, за които се смята, че водят до преждевременно стареене. Антиоксидантните съставки участват почти в половината от продукти, като най-популярните са полифенолите на зеления чай, фитостероли и каротеноиди (ликопен и лутеин), Q10 и др.
• Есенциалните мастни киселини имат антивъзпалителни свойства. Примери са омега-3 и омега-6 мастни киселини (линоленова киселина).
• Витамините (А, B, C, D и E) участват в голяма част от физиологичните функции.

• Витамин A участва в поддържането и възстановяването на кожата. Консумирайте витамин A от натурални хранителни източници, тъй като така ще избегнете вредното предозиране.
• Витамините C и Е намалява вредите, които причиняват свободните радикали и излагането на ултравиолетовите лъчи. С времето свободните радикали повреждат колагена и еластина в кожата – фибрите, които поддържат нейната структура.
• Пробиотиците подобряват възстановяването на кожата и клетъчната защита срещу ултравиолетово излагане.
• PUFAs (полиненаситени мастни киселини) намаляват сухотата и раздразнеността на кожата. Играят важна роля в защитата на клетъчната структура, липидния синтез и срещу възпаленията.

Освен това в състава на нутрикозметичните продукти се включват: витамините (фолиева киселина, биотин, пантотенова киселина и др.), минералите (цинк, мед, магнезий, желязо, хром, селен и др.), ензимите (бромелаин, папаин и др.), антиоксидантите (каротеноиди – зеаксантин, астаксантин и др.; флавоноиди – кварцетин, катехини, рутин и др.), аминокиселините (L-карнитин, лизин, глутамин, левцин, изолевцин и др.), растителните екстракти и други биологично активни субстанции (хиалуронова коселина, колаген и др.). Много от съставките в нутрикозметиката датират векове назад – червено вино, мед, соя, лайка и алое вера.

Ето и няколко конкретни примери в кои храни може да намерите тези сложно звучащи вещества. Например екстрактът от семена на киви е установено, че е източник на два антиоксиданти флавоноидни гликозиди – кварцетрин и каемферол и 50 мг.от този екстракт, взети като добавка може да имат забележителен ефект върху кожата, намаляващ малките линии и бръчки. Екстрактът от личи е мултифункционален, като подобрява много от параметрите на кожата, включително цвета на скулите и тена на кожата. Предпазва и от оксидантния стрес. Фитоенът и фитофлуенът от някои сортове домати са безцветни и се натрупват в човешката кожа. По този начин действат като абсорбатор на UV лъчите, като антиоксидант и имат антивъзпалително действие.

Да забавим стареенето
Видимите резултати на стареенето като сухота, загуба на блясък и появата на малки бръчки са първите симптоми, за това което се случва под повърхността на кожата, в дермата. Дерматолозите вярват, че 90% от остаряването на кожата се дължи на външните фактори като околна среда, начин на живот и вредни ултравиолетови лъчи. Стресът, пушенето, алкохолът и UV лъчите произвеждат свободни радикали, които са най-големият враг на кожата. Те нападат кожата чрез един процес, наречен оксидация. Тялото си има собствена антиоксидантна защита срещу свободните радикали, която защита с течение на годините губи своята ефикасност и ние все повече се нуждаем от допълнителни средства за защита. С натрупването на годините основните поддържащи функции на кожата губят силата си, колагеновите и еластинови фибри губят способностите си и оттам идва появата на първите бръчки. Губи се плътността на дермата и капилярчетата стават все по-видими, тъй като кожата става по-прозрачна. Увеличава се нуждата от ползването на поддържаща козметика.

Когато сме млади пък държим да изглеждаме неотразими и търсим всички начини да го постигнем по естествен и натурален начин, тъй като четем и знаем, че човек не бива да слага нищо върху кожата си, което не бил изял.

Сред основните съставки на антистраеещата козметика може да откриете така наречените суперплодове като нар, боровинки и годжи бери. Разглежда се и значението на глюкозамина, за който е доказано, че блокира производството на меланин, причинителя на кафявите петна. Коензимът Q10 е натурална съставна част на всяка една клетка в тялото и отдавна използвана съставка на козметичните продукти с доказано полезно действие.

Мястото на правилния хранителен режим в нутрикозметиката.
Да намерим вида козметика, който да задоволи най-пълно нуждите на нашата кожа е една трудна и времеемка задача. Козметичните кремове действат на повърхностния слой на кожата – епидермиса. Те спомагат за поддържането на бариерните и защитни функции на кожата и имат бърз, но временен ефект върху кожата.

Видът на вашата кожа е отражение на живота, който водите и на цялостното ви здравословно състояние. В думата благоденствие неизменно се включва здравето, а оттам и красотата. „Човек е това, с което се храни” приема ново измерение в нутрикозметичните продукти. Най-добрият източник на витамини, минерали и антиоксиданти е пълноценната, непреработена храна. Но тъй като модерният начин на живот доста често ни лишава от приемането на достатъчно количества полезна храна, доста хора предпочитат да си набавят необходимите вещества под формата на хранителни добавки. Добрата комбинация между подходящ хранителен режим, които да задоволява нуждите на организма и допълнителен прием на добавки, които да подсилят слабите места в нашето тяло, гарантирано води до положителни резултати, дори и малко отложено във времето. Здравето отвътре ще озари и лицето ви с красота и привлекателност.

За изготвяне на специална индивидуална програма за здраве с всичко, от което се нуждае вашето тяло, може да се обърнете към нашия екип от компетентни специалисти в медицински център „Здравословен Живот”, където ще получите отговори на всичките си въпроси. Очакваме ви.

Какви масла и хранителни добавки са най-подходящи за вас, прочетете тук.

Използвана литература:
Vitaslim
Gci magazine
Nutraceuticals world
Cosmetics and toiletries
Kline group
Imedeen