Искат оставката на здравния министър с билборд

1
Добави коментар
user24
user24

понеделник, 4 апр 2011 г. 13:45 ч.

Български кардиолози поискаха оставката на здравния и заместник-здравния министър с билборд в Бургас. Те искат от здравното министерство да бъдат изритани и националните консултанти по кардиология Юлия Джоргова и Божидар Финков, заради предложението им средствата за инвазивна кардиология да бъдат намалени.

Българският кардиологичен институт поиска оставката на здравния министър д-р Стефан Константинов с билборд.

Съоръжението е монтирано в Бургас на централния булевард „Стефан Стамболов”, съобщиха от института.

Те искат още от здравното министерство да си ходят и подчинените му Гергана Павлова, както и националните консултанти по кардиология Юлия Джоргова и Божидар Финков. 

Според ръководството на Института по „препоръка“ на последните двама драстично са орязани средствата за инвазивна кардиология, а животоспасяващи модерни процедури са ограничени до 8 на ден. Причината за въвеждането на този абсурден стандарт, който лишава хиляди пациенти от животоспасяваща навременна помощ, са лични, заявиха от института.

Всичко това е подробно изписано на билборда, за да могат пациентите да знаят кой „източва” бюджета на здравеопазването,

като в същото време ограничава достъпа им до модерна медицинска помощ. Билбордът е монтиран от „Български Кардиологичен Институт”, чиито четири болници са най-потърпевши от орязването на средствата за инвазивна кардиология.

Припомняме, че в края на февруари кардиолози от цялата страна излязоха на масови протести в цялата страна. Мотивите им бяха, че с орязването на бюджета животоспасяващите процедури могат да получат едва 8 пациенти на ден.