Какво не знаем за Япония?

11
Добави коментар
veda
veda

Япония в момента се бори срещу една от най-големите катастрофи в историята си. И все пак, отвъд паравана на нещастието се крие остров с бурна история и интересни особености.

Книжни страсти

Порнографията е неразделна част от японското всекидневие. Еротичните комикси и анимационни филми надничат от лавиците на всеки магазин, а в по-големите книжарници за т.нар. „хентай“ са отделени цели 2-3 етажа. Еротични публикации съвсем легално се продават и на непълнолетни.

Еротична манга

Любимите розови поджанрове на японците са насилието и сексът с малолетни. Но преди да поклатим осъдително глава, нека не забравяме, че чувството за сексуална естетика у японеца произлиза от специфични културно-исторически фактори и законови и икономически особености. Освен това Япония се числи към страните с най-нисък процент на изнасилвания.

Пипни ме тук и тук

В най-натоварените сутрешни часове към японското метро се прикачва допълнителен вагон, предназначен само за жени. Действието е предприето като предпазна мярка срещу палавите мъжки ръце, които дори и в ранните часове на деня не се свенят да обходят привлекателните женски форми.

Кодекс на честта

Честта е една от най-сакралните ценности за японците. Това важи както във всекидневието, така и в политиката. Последният премиер на Япония – Юкио Хатояма – подаде отставка, защото не успя да изпълни предизборно обещание. Двамата му предшественици сториха същото.

Улично отопление

Обилните снеговалежи ни най-малко не притесняват хората в градовете в северната част на Япония. Държавата се е погрижила добре за измръзващите японски стъпала и пръсти: през зимата тротоарите и улиците се… подгряват. За сметка на това в японските домове няма централно отопление.

Да умреш от работа

Думата „кароши“ в японския език означава „смърт от преработване“. Диагнозата е официално призната юридически и годишно от нея умират средно 10.000 човека. Цената на икономическото величие понякога може да е твърде висока…

Шапки долу

Япония е последната държава в света, която е съхранила императорската титла. Японската императорска династия никога не е била прекъсвана, като настоящият император Акихито е пряк наследник на първия император Дзимму, основал Япония през 711 пр. Хр.

Апетит по всяко време

Японците непрекъснато говорят за храна, а по време на ядене обсъждат колко им е вкусно. Смята се за признак на неуважение, ако по време на вечеря поне няколко пъти не повториш „оишии“, което в превод означава „вкусно“.

Соломоново решение

В Япония няма гастарбайтери, като това се дължи на един прост закон. За наемането на чуждестранен служител, японският работодател е длъжен да му плаща заплата, която да е по-висока от средната за страната. По този начин пътят за добрите специалисти остава отворен, а нискоквалифицираният чужденец не подбива заплатата на японския работник.

Добри обноски

В японския език са познати няколко степени на учтивост: обикновена в разговор, демонстрираща почтителност, особено формална и почти коленопреклонна. По време на разговор жените в повечето случаи използват почтителната форма, докато мъжете предпочитат обикновената.

Убиец или гурме

Делфинът е неизменна част от японската трапеза. Месото му е сочно и вкусът е съвсем различен от този на рибата. Макар че природозащитниците остро критикуват масовото избиване на животните, това не спира японците да варят супи или пък да пекат шишчета с апетитното месо, че дори и да го ядат сурово.

Живот без страх

Токио е най-безопасният мегаполис в света. Нивото на сигурност е толкова високо, че дори в хаоса на претъпкания градски транспорт малките деца спокойно пътуват без надзор. Кварталите с бурен нощен живот също не представляват опасност, а и чужденците се наслаждават на радушен прием.

Мечка страх, мен не страх

Японците се чувстват несигурни извън собствената си страна и пътешествията ги плашат. Най-опасната страна според тях са САЩ. За сметка на това, доптиване сред 4000 мениджъри на хотели показа, че заради примерното си поведение японците са най-желаните туристи.

Превес на патриархата

В японските заведения мъжете винаги биват обслужвани с предимство, като първо се приема тяхната поръчка. Дори в запазената територия на женското царство – магазините – персоналът първо поздравява представителите на така наречения „силен пол“, а чак после изразява почит и към нежната половинка.

Чисти сметки

В Япония не е прието да се предлагат и приемат бакшиши. Смята се, че със заплащането на обозначената цена, купувачът и продавачът вече са равнопоставени. Ако все пак купуващият реши да остави допълнителна сума, то това се възприема като обезценяване на получената услуга и/или придобитата стока.

Машини от бъдещето

Японските тоалетни впечатляват със своята многофункционалност. Не само, че задните части на японеца присядат на приятно затоплено седало, но и десетина копчета превръщат отделителния процес в истинско удоволствие. Една от специалните функции на японската тоалетна е звукът на течаща вода, заглушаващ натуралното аудио на собственото тяло.