Пощи и куриерски служби – как авторските ни бижута да стигнат бързо и сигурно до новите си собственици?

3
Добави коментар
TinkerBell
TinkerBell

Въпреки многобройните си (и неоспорими!) предимства, продажбата на ръчно изработени бижута он-лайн има и своите особености. Едно от нещата, на които трябва да обърнете много сериозно внимание, ако сте решили да развивате бизнеса си в интернет е как бижутата ви ще достигнат до вашите клиенти.

Представете си дългоочаквания миг – осъществили сте първата си продажба от собствения си сайт или чрез някоя от специализираните интернет платформи. Може би си мислите, че най-трудната част вече е приключила, но за да бъде наистина така трябва да обмислите предварително една много важна подробност – доставката!

Днес вече разполагаме с богат избор от пощенски и куриерски услуги, които можем да използваме в зависимост от това дали трябва да изпратим творенията си в страната или чужбина. Бих ви препоръчала да проучите опциите максимално добре за да не се окажете неприятно изненадани от цените.

Преди всичко, имайте предвид, че със заплащането на цената на пощенската услуга, клиентът всъщност заплаща по-висока крайна цена за закупеното бижу. От вас зависи дали ще се спрете на вариант „безплатна доставка“ (т.е. ще калкулирате предварително стойността на пощенската услуга в цената на бижуто), дали ще обявите фиксирана цена за пощенски разходи или ще посочите отделни цени за стоките и доставката им.

Предвид, че стоките ви са с малки размери и тегло, бихте могли да се възползвате от който и да е било от трите варианта – разликите в цените на отделните пратки няма да са големи, а повечето куриерски и пощенски служби разполагат с он-лайн калкулатори, с които лесно и бързо можете да изчислите вариантите за доставка. Не забравяйте да начислите известна сума за опаковка (ще са ви нужни специални пликове, които да предпазват бижутата от повреда) и допълнителната такса за препоръчаните писма. Избягвайте да пускате непрепоръчани пратки – не бихте искали шедьоврите ви да се загубят по трасето.

Важно е опаковката да издава колкото се може по-малко за естеството на съдържанието си – избягвайте щамповани, рекламни пликове и по възможност напишете само имената си като подател. В описанието напишете нещо по-общо, като „аксесоари“ или „декоративни елементи“, но не и бижута – така пратката ви ще привлече по-малко любопитство, което пък увеличава шансовете й да стигне до получателя си.

Освен това е важно, особено ако изпращате извън европейския съюз, пратката ви да може да бъде отворена, и след това запечатана отново възможно най-бързо и лесно, тъй като може да се наложи митническа проверка. Винаги опаковайте бижутата си първо в добре уплътнена кутия или торбичка, а след това – и в специалния защитен пощенски плик. Не забравяйте и визитката си – хубаво е да  сложите поне две, за да могат клиентите ви да предоставят едната на свои близки или приятели. Не забравяйте да включите и „визитката“ на бижуто – картичка със списък на материалите, от които е изработено, а защо не и с полезни съвети за поддръжката му.

Имайте предвид, че доставката в рамките на страната не е особено скъпа, но ако ви се налага да изпратите свое бижу в чужбина, тарифите на куриерските компании са много високи. В такъв случай можете да използвате услугите на държавните Български пощи – много от хората, които развиват он-лайн търговия (и не само с бижута) споделят добри отзиви. Важно е обаче да не забравите да изпратите пратката си препоръчано и да попитате за номер за проследяване на пратката – т. нар. tracking number, чрез който можете да проследите пътя на пакета до получателя му и, разбира се, да докажете, че наистина сте изпратили закупения артикул в случай, че пратката се загуби и купувача потърси връзка с вас. На сайтове като www.packagetrackr.com пък можете да следите движението на пратките си по света.

Винаги можете да предвидите и възможността клиентите, които живеят в същия град като вас да получат бижуто си лично, или да предложите куриерски услуги по избор ако клиента ви има индивидуални предпочитания. Някои куриерски фирми пък дори предлагат услугата доставка „от врата до врата“ – служител взема пратката от дома/офиса/ателието ви и я носи до дома на клиента. Това удобство обаче съответно оскъпява услугата.

Освен това имайте предвид, че предпразничните дни – около Коледа и наближаващия Великден, например, не само българските, но и световните пощи са много натоварени и риска от загубване на пратката е по-голям.

Изборът на куриерски услуги за доставката на бижута изглежда като нещо, което можете да свършите и в последния момент. Имайте предвид обаче, че той може да се окаже от съществено значение – особено ако продавате чрез специализирана платформа като Етси или ДаВанда, които предвиждат ревю от клиента, тъй като недоволството на клиента от доставката може да рефлектира върху оценката, която ще ви постави в сайта.

Разбира се, съвсем не искам да ви плаша – с подходящото проучване и планиране ще се справите с тази толкова важна последна стъпка от пътя на вашите ръчно изработени бижута към новите им собственици!

Успех!

® Цялото съдържание на този сайт е предмет на авторското право на Marabu.bg и Екселент Експертс ЕООД. Това съдържание не може да бъде копирано, възпроизвеждано или използвано по друг начин без изричното ни съгласие. Вие можете да копирате и възпроизвеждате отделни части от статиите ни при условие, че се позовавате на източника и поставяте линк към него.

Начинът на отваряне на линка не следва да въвежда потребителя в заблуждение по отношение на Marabu.bg и дейността, която развиваме, както и да уронва престижа ни.