Аранжиране на градината с керамични фигури и символика на животните

4
Добави коментар
pochehli.com
pochehli.com

 

Джуджета, патици, щъркели, калинки, гъсеници…,

едно е сигурно – не можем да се оплачем от липса на разнообразие във видовете и формите на керамичните фигури.

Въображение, съзидателност и много любов – това е формулата за красивата и свежа градина, за която мечтаем още от началото на зимата. 

При аранжирането й обаче е добре да се вземат под внимание и няколко лесни за следване съвета:

 

 

 

 

 

 

 

Изберете фигури, които ще отиват на градината ви. Нека те да са близки по размер, цвят, материал и стил. Коренно различаващите се фигури няма да допринесат за търсената хармония.Намерете подходящото място в градината за всяка фигура – така че там тя да изглежда на мястото си, у  дома. Това може да бъде под храсти, зад цветната леха, фигурата може да наднича и зад някое дърво или кладенец.Групирайте фигурите по тематика или по тяхното занимание. Например на едно място можете да поставите няколко джуджета, заети с близки дейности – едното сади цветя, другото носи ведро с вода и т.н.Отнасяйте се с любов и загриженост към вашите градински съседи. Гордейте се с тях, показвайте ги на гостите си. Само така те ще допринесат за красотата и хармонията на любимата ви градина.

 

А когато избирате фигури за вас или пък за подарък, добре е да знаете какви послания носят те.

 

Какво символизират животните? 

 

Възприемането на животните по даден начин често е резултат от смисли и символи, наслагвани от митове и легенди през годините. Понякога пък символите са свързани с характерните особености на животните, които са лесно достъпни за всеки наблюдател. Вижте няколко варианта за тълкуването им: 

 

Щъркел

Белият щъркел е носител на щастие и просперитет. Неслучайно той е толкова обичан и чакан у нас – щъркелът води след себе си пролетта и новия живот. Смята се, че домът, в който щъркелът направи гнездото си, ще бъде споходен от късмет, хармония и плодородие.

  

Жаба

Жабата значи промяна, трансформация. В някои култури, тя е символ на богатство и изобилие. Често се изобразява със златна монета в устата.

  

Костенурка

Костенурките притежават завидна устойчивост към влиянието на времето. Вероятно затова са символ на дълголетие. Фигури на костенурка се използват и като защитен талисман – поради способността им да избягват опасностите, криейки се в черупките си.

 

Слон

В Индия слонът се счита за олицетворение и носител на Божествената мъдрост. Дълголетие, сила, търпение, издръжливост и самоконтрол – все качества, приписвани на слона. Способността му да помага при битка и да се използва за военни цели добавят към символиката му триумф и победа.

   

Заек

Благодарение на изумителните си репродуктивни способности, заекът е символ на съзидателна сила и фертилност. В древен Рим е бил на почит като любимото животно на богинята на любовта Венера. В някои религии, той символизира верността. Смята се, че носи късмет в любовта.

 

Охлюв

Стабилен и здраво стъпил на земята, охлювът носи благоразумие, предвидливост, предпазливост. Спиралата на черупката му символизира развитие, еволюция, разширяване и в същото време загадъчност и цикличност.

 

Таралеж 

В Келтската митология – подмладяване, обновяване, пролетта. Способността му да се свива на топка при опасност допринася за възприемането му като предпазливо и благоразумно животно. В България има особено положително отношение към него поради вярването, че прогонва змиите от дворовете.

 

Както и да решите да украсите и аранжирате градината си, важното е да го направите с любов и много позитивизъм. Това е най-добрият начин да привлечете късмета и благоденствието в дома си.