Създадоха изкуствен триизмерен бъбрек

17
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 08. Apr, 2011 от екип на Здраве и Красота в Любопитно

Американски учени създадоха изкуствен триизмерен бъбрек, съобщи агенция БГНЕС. С този нов пробив в световната медицина се дава надежда на човечеството, че в близко бъдеще няма да има нужда от използване на донорски органи.

Новият метод за създаване на изкуствен бъбрек е разработен от учени от Калифорнийския център по регенеративна медицина.

Първо учените създават със специален скенер 3D изображение на бъбрека. След това от бъбрека, който трябва да бъде заменен, се взима малък образец тъкан, с размерите на пощенска марка. Този образец след компютъризираният процес на създаване на новия орган и получения в резултат образ се инсталират в триизмерен принтер. Задействаното устройство възпроизвежда структурата на бъбрека, създавайки негов клонинг. Този процес отнема само 6-7 часа.

Статистическите данни показват, че на опашката за трансплантация, чакат 90% от пациентите, нуждаещи се от нов бъбрек. С новия метод учените се надяват да помогнат на хиляди пациенти и техните семейства.

Днешният недостиг на органи за трансплантация е истинска здравна криза, обясняват лекарите. Ето защо създаването на изкуствен бъбрек е нов скок в развитието на съвременната медицина.

Снимка: sxc.hu

Етикети: бъбрек, здраве, изкуствен, медицина, технология, трансплантация