Електроуслуги ел.инсталации цени: Електроинсталации в жилищни сгради

4
Добави коментар
jorfii
jorfii

Видове електрически инсталации

Електроинсталациите се различават в зависимост от това дали се изгражда инсталация на жилищна, обществена сград или              градящата се електроинсталация е предназначена за експлоатация в търговски или промишлени помещения.

Нека разгледаме особенностите при монтажа на тези различни по вид електроинсталации.

Електроинсталации в жилищни и обществени сгради:

Изграждането на този род електроинсталации започва от главното разпределително табло.Което, междувпрочем важи за всички видове ел.инсталации. Главно разпределително табло за по кратко ГРТ ще разгледаме в някой от другите раздели.В конкретния  случай нека си представим изграждането на ел.инсталацията в един вход на жилищен блок например.Като за начало трябва да се изтегли захранващ проводник от ГРТ до апартамента и по конкретно до апартаментното табло.Това се прави обикновенно в положени предварително по време на грубия строеж ПВЦ или метални тръби.

Апартаментно табло

В апартаментното табло се разполагат автоматичните предпазители и все по-трайно навлизащите в модерното строителство            дефектнотокови защити за ползите и преимуществата на които вече е ставало дума в други наши публикации.Тук става и  разпределението на отделните токови кръгове, за които ще обясним по-подробно малко по-нататък.Всеки токов кръг се подвързва на отделен предпазител.

Токови кръгове

Както вече споменахме всеки отделен токов кръг се подвързва в апартаментното табло на отделен предпазител.С други думи изтегляте проводникот таблото до първата стая в жилището.В конкретния случай проводника обикновенно е със сечение на жилата 4мм.След като се изтегли проводника до помещението посредством разклонителни кутии се правят отклонения към съответстващите на проекта контактни излази.Разклоненията обикновенно се правят с проводник със сечение на жилата      

2,5мм.Нормално е на един токов кръг да се свързват по 4-5 контакта.Да речем контактните излази в една стая.Изключение правят излазите които, по проект са предназначени за по-високи натоварвания.Най-често в едно жилище това са излазите предназначени за свързване на готварска печка,електрически бойлер или някакъв друг електроуред с по сериозна консумация на електроенергия.В тези случаи контактните излази към такива електроуреди се правят на отделен токов кръг за всеки един от тях.Например изтегля се проводник от апартаментното табло до готварската печка с проводник 4мм. без да се правят никакви отклонения за други контактни излази.Предпазителят на който е свързан въпросният проводник е изчислен според спецификацията на дадения уред и отговаря само за него.

Лампени излази

Изграждането на лампените излази в едно жилище е аналогично на това на контактните излази.Разликите идват от по-малките       

мощности които, са необходими за осветление в сравнение мощностите на електроуредите които бихте могли да включите в контантите в дома си.Захранващият кабел от апартаментното табло може да бъде 2,5мм или 1,5мм. Отклоненията от разпределителната кутия към самите лампени излази както и към ключовете на осветлението не е необходимо да са с по-голямо сечение от 1,5мм.Най-често в един апартамент осветлението е на един токов кръг.

Всички споменати до тук сечения на проводници и брой на токови кръгове са условни.Тези неща зависят от редица фактори, като мощности на консуматорите, за които има определени таблици за  изчисление,друг фактор може да бъде индивидуалните изисквания на клиента.С тези и др.фактори трябва да се съобрази проектанта на всеки обект и след нужните изчисления да впише в самият проект с какъв вид проводници с какво сечение колко токови кръгове и т. н. трябва да се изпълни проекта.

Съвети

Нашият съвет е при започване на нов проект много добре да прецените нуждите си от лампени и контактни излази във вашият дом.Огледайте и помислете във всяко едно помещение за електроуредите които ще разположите там.Имайте в предвид и изграждането на допълнителни контакти които към момента може да не са ви нужни но,в съвременния живот на пазара постоянно излизат нови електроуреди с различно приложение.В стремежа си да сме част от този съвременен живот ние постоянно купуваме нови електроуреди (не винаги нужни) и ако електроинсталацията в нашият дом не е правилно изчислена и разпределена скоро жилището ни заприличва на паяжина от оплетени кабели,разклонители и удължители.                               

Много от запитванията които имаме са свързани именно с разширяването на електроинсталацията във вече остарели жилични сгради, чиято инсталация вече е ненадеждна и няма потенциала да отговори на изискванията на нашето съвремие.