Блог – Зиг-заг – CV по поръчка – KARIERI.bg

5
Добави коментар
nicky
nicky

Ако някой друг напише биографията ви може и да не се познаете

 Фотограф: Greudin la Malice, http://www.sxc.hu/photo/169303

Един ден просто решаваш, че е време да си потърсиш работа. Чувал си, че преди интервюто трябва да изпратиш автобиография. Само че как се пише такова нещо ти е неизвестно. И понеже си свикнал да си плащаш за курсовите и дипломни работи изходът е един – търсиш подобна услуга и за CV. Не се изненадваш, че намираш веднага няколко предложения в интернет, напротив, даже се радваш, че описването на постиженията ти може да струва само 9 лв. и 99 стотинки. В най-лошия случай трябва да се бръкнеш с 40 лева за CV Express на английски.

Мога да си представя, че има немалко хора, които биха действали по този мързелив начин, вместо да потърсят информация какво е това CV и как се подготвя. Също е нормално да предположа, че полученият резултат няма да ги изстреля на най-доброто работно място. Защото трудът да си изработиш сам собствената биография е част от цялото усилие да се представиш като най-добрия кандидат. Иначе е като да се явиш на изпит с пищови.

До проучване на цените на изработване на CV-то у нас стигнах след като прочетох как един американец се разочаровал от биографията, която получил от професионална авторка на CV-та. За документа е платил 500 долара, а за резултата чакал цели четири месеца.

Оказва се даже, че в САЩ тази услуга от години е доходоносен бизнес, в който има сертифицирани професионалисти. Wallstreet Journal твърди, че за добре излъскана биография цените стигат 2000 долара. Сайтове като TheLadders.com очакват техните 100 автори да подготвят повече от 20 000 резюмета за висококвалифицирани кандидати тази година. 

Статията обаче цитира доста примери, при които се получават разминавания между човека, описан в биографията и този, който се явява на интервюто.

Поправете ме, ако греша, но не съм чувала тук да имаме подобно професионално съсловие, което се изхранва с писане на документи за кандидатстване. И затова допускам, че CV-то за 9,99 едва ли ще може да се сравни с това за 2000 долара.

Все пак ще ми е интересно да разбера ползвали ли сте подобна услуга и получихте ли работното място, на което кандидатствахте с такава биография?