Полезни съвети при избор на Великденски яйца

64
Добави коментар

Полезни съвети при избор на Великденски яйца

С наближаването на един от най-светлите християнски празници е необходимо потребителите да бъдат по-внимателни при подбора на традиционните продукти за великденската трапеза.

Около подобни празници вече се зароди и нова традиция, която далеч не е с духовен характер. Всяка година броени дни преди големите християнски празници масово започват спекулации с цените или качеството на на-търсените хранителни продукти.

Здравословно хранене съветва да бъдете много внимателни при избора на яйца и други великденски продукти.

Все по-честа става практиката кори с яйца да се продават на нерегламентирани места. Не е препоръчително да закупувате яйца, които не се намират в хладилна витрина. Стайната температура значително намалява срока им на годност. В крайна сметка никога не можете да знаете колко дни яйцата са стояли извън хладилника. Имайте в предвид, че срокът на годност на едно яйце е не повече от 28 дена, след снасянето му и то при условие, че е съхранявано по подходящ начин.

Задължително проверявайте маркировката на яйцата. Медиите все по-често съобщават за случаи на търговия с яйца, чийто срок изтича след 2-3 дена. Наскоро инспектори на Областната дирекция по безопасност на храните иззеха 67 000 яйца от птицеферма и склад в Кюстендил. Причината – продуктите не са пакетирани спрямо изискванията, а производителите не са регистрирани. От държавните ведомства успокояват, че текат интензивни проверки в цялата страна относно качеството на яйца, агнешко и козунаци. Най-сигурната проверка обаче е във вашите ръце.

Цени от 8-9 стотинки за яйце също могат да бъдат притеснителни. Напоследък в медийното пространство се коментира широко за бракувани яйца импорт от Полша, чието качество далеч не отговаря на очакванията. Средната цена на един брой яйце е около 20 стотинки.

Напомняме, че външният вид на яйцето „говори“ най-добре за качеството и годността му. Избирайте яйца, чиято черупка има блясък. Ако и това не ви убеди, преди да използвате яйцето го поставете в купа с вода – ако потъне на дъното можете бе притеснения да консумирате яйцето.

Яйцата се варят 6 до 8 минути. Никога не ги поставяйте в горещата вода непосредствено след като сте ги извадили от хладилника. Препоръчително е още да се добави малко сол във водата, а след изваждането им да се оставят да изстинат за 2-3 минути, преди да се обелят.

източник gotvach.bg

Коментари