006 – Соларна система за топла вода – Колко литра трябва да е водосъдържателя?

2
Добави коментар
joro2280
joro2280

Публикувано на: 14.04.2011 | Автор: Георги Георгиев

Този въпрос почти винаги се поставя от клиентите при покупката на Слънчев колектор. А тези които директно се спират на модела не винаги избират този, който ще им задоволи нуждите от топла вода.

Трябва да се има в предвид, че така добре познатият ни ел. бойлер е много различен от Соларната система за отопление на вода. Ако сте ползвали ел.бойлер 100 литра, то същият обем Термосифон не може да го замени, като правим уточнениe, че вграденият му ел. нагревател не се използва. Нали това е целта, да не се включва и да се намали разхода на ел. енергия. На пазара в България се предлагат 90, 110, 130 литра термосифонни системи за отoпление на вода. Много клиенти се насочват към тях поради по-ниската им цена.

Нашето мнение е, че по-малко от 165 литра е нерентабилно да се купува. Една Соларна система ще бъде по-икономична, колкото е по-голяма по обем. При Соларната система акомулирането на топлина е само през деня и процеса на затопляне е по-бавен отколкото с ел. нагревател. За да се избегне разхода на ел. енергия за подгряване е необходимо да има достатъчно голям обем подгрята от слънцето вода. Според нас обема на една Соларна система трябва да е от 2 до 2,5 пъти по-голям от ел. бойлера който бихте използвали.