Родопски закуски – традиционни родопски специалитети

1
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

 

Мекици

Домашни мекици – 1 вид
Продукти: 240 гр. краве масло или олио, 600 гр. бяло брашно, 3 яйца, 420 гр. кисело мляко (овче или краве), сол 12 гр. 10 гр. сода бикарбонат, 10 гр. захар.
Приготвяне: От всички продукти се замесва по-твърдо тесто. Разточва се на платка с дебелина 1,5 – 2 см. и се нарязва на квадратчета. Нарязаните мекичета пържим в маслена баня.

 

 

 

Родопски мекици

Домашни мекици – 2 вид
Продукти: 600 гр. бяло брашно, 420 гр. овче кисело мляко, 10 гр. сода бикарбонат, 150 гр. олио, 15 гр. сол.
Приготвяне: От продуктите се замесва тесто, разделя се на топчета и се оставя да втаса около половин час. Топчетата се разделят с ръце и се пържат в горещо олио.

 

 

 

Содена пита в пепел

Содена пита в пепел
Продукти: 500 гр. бяло брашно, 300 гр. вода, 10 гр. сол, 5 гр. сода бикарбонат.
Приготвяне: От продуктите се замесва по-твърдо тесто. Оформя се като питка. Завива се в 1-2 пласта подходяща хартия и се заравя във жар. Пече се около 1 час. Сервира се със сирене, айран и чубрица.

 

 

 

Проматница

Проматница
Продукти: 500 гр. бяло брашно, 300 мл.л. вода, 10 гр. мая, 2 гр. сол
Приготвяне: От брашното, маята солта и водата се замесва тесто, което се оставя да втаса около 40 минути. Разточва се на пласт с дебелина 2 см. и се оставя още 25 минути да втаса. Щом тестото е готово, набожда се с вилица на няколко места и се пече във фурна. Готовата проматница още топла, може да се намаже отгоре с масло. Сервира се със сирене.

 

 

 Вижте още рецепти за приготвяне на автентични родопски закуски:

Брашненик

Брашненик
Продукти: 3 яйца, 300 гр. кисело мляко, 150 гр. брашно, 200 гр. краве сирене, 15 гр. сода, 15 гр. сол, бяло брашно за корите 200 гр., сол за корите 10 гр.
Приготвяне: От бялото брашно и солта за корите се замесва тесто и се разточват 2 кори. Едната кора се поставя в тава намазана с масло.
От останалите продукти се замесва обща смес, която се изсипва върху разточената кора, разстила се равномерно и отгоре се покрива с другата разточена кора. Пече се върху плочата на печката. Щом се изпече едната кора, обръща се в по-голяма тава, намазва се с масло и се допича от другата страна.

 

Обърник

Обърник
Продукти: 250гр. царевично брашно. 100гр. бяло брашно, 600гр. кисело мляко, 100гр. краве масло, 10гр. сода бикарбонат, сол на вкус.
Приготвяне: От продуктите се замесва тесто, което се изсипва в намазана с масло тава. Пече се върху плоча или жар. Щом се изпече от едната страна се обръща от другата страна. Доизпичаме. Сервира се топъл.

 

 

 

Тенурки

Тенурки
Продукти: 500гр. бяло брашно, 300 гр. вода, 30 гр. захар, 10 гр. сол, 100 гр. краве масло.
Приготвяне: От брашното, водата и солта се замесва тесто за баница. Оставя се малко да се поотпусне и се разточва на тънка платка (кора). Кората се намазва с разтопеното масло и се сгъва на пощенски плик. Разточва се отново, намазва се с масло и отново се сгъва на плик. Тенурките се пекат вурху плочата на печката при умерена температура. Изпечените тенурки се намазват с масло и се поръсват със захар.

 

 

Голеник

Голеник
Продукти: 400 гр. спанак, 50 гр. ориз, 1 яйце, 10 гр. сол, 50 гр. краве масло.
Приготвяне: Изчиства се спанакът, измива се и се нарязва на дребно, задушава се с маслото, прибавя се оризът, малко вода, сол и се задушава. Щом стане готов, снема се от огъня и се прибавя яйцето. Разбърква се добре. Взима се част от тази смес, разстила се върху печката и се пече. Обръща се с лопатка. Сервира се топъл.

Рецептите са благодарение на Елена Иванова!