Качамак – видове родопски качамаци и начини за приготвяне

2
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

 

Качамак на топки
Продукти: 500 гр. царевично брашно, 50 гр. краве масло, 400 гр. орехи, 50 гр. чесън, 100 гр. олио,  300 гр. кисело мляко и сол на вкус.
Приготвяне: Слагаме вода 3:1 спрямо брашното и оставяме да заври със солта. Прибавят се маслото и пресятото брашно. Брашното се изравнява над водата. С дървена точилка се правят 3-4 дупки в средата на съда и се оставя да ври около 1 час. След пълното попарване на брашното то се бърка, докато започне да се отделя от точилката. С дървена лъжица качамакът се вади на топки в тава и се покрива да не изстине. Към добре счуканите в дървено хаванче орехови ядки и чесънът, се прибавят киселото мляко и олиото. Сместа се поставя в чинийки и върху нея се изсипва качамакът.

 

Качамак по овчарски
Продукти: 500 гр. царевично брашно, 300 гр. овче масло, 1 литър вода, 200 гр. овче сирене, 1,5 литра кисело овче мляко.
Приготвяне: Водата, солта и маслото се поставят на огъня да заврят, прибавя се пресятото брашно. С дървена точилка се бърка непрекъснато, докато качамакът започне да се отделя от тенджерата. Преди да се снеме от огъня се прибавя натрошеното сирене. Изважда се на топки и се сервира с овче кисело мляко.

 

 

Качамак с картофи
Продукти: 600 гр. картофи, 300 гр. царевично брашно, 1 л. вода, 150 гр. краве масло, 150 гр. краве сирене, сол на вкус.
Приготвяне: Обелените и измити цели картофи се поставят със солта във вряща вода. След като заврят върху тях се изсипва пресятото брашно и ври около 1 час, до сваряването на картофите и брашното. Те се разбъркват с точилка до получаване на еднородна смес. С потопена в горещо масло дървена лъжица, качамакът се вади на топки и се поставя в чинии. Оформя се на тънък пласт, полива се с горещо масло и натрошено сирене.

 

 

Качамак с шунка
Продукти: 500 гр. царевично брашно, 20 гр. сол, 150 гр. краве масло, 250 гр. шунка, 150 гр. кашкавал.
Приготвяне: Сварява се обикновен качамак, разстила се в тава, полива се с препържено масло. Шунката нарязана на филийки се нарежда върху качамака. Отгоре се настъргва кашкавал и се запича във фурна.

 

 

 

Качамак с тиква
Продукти: 1 кг. тиква, 300 гр. царевично брашно, 100 гр. краве масло, 15 гр. сол, 800гр. вода.
Приготвяне: Обелената и изчистена тиква се нарязва на кубчета и се слага в подсолена вода.
Щом заври върху нея се изсипва царевичното брашно, без да се бърка. Оставя се да се вари до пълното сваряване на тиквата. Разбърква се много добре, изсипва се в предварително намазана с масло тава и се оформя на пласт дебел около 2 см. Залива се с разтопено масло.

 

 

 

Качамак по давидковски
Продукти: 600 гр. картофи, 300 гр. царевично брашно, 250 гр. праз, 200 гр. саздърма, 100 гр. краве масло, сол на вкус.
Приготвяне: Обелените картофи се измиват добре и се слагат цели във вряща вода.Щом заврят се прибавя брашното и солта, без да се бъркат. Оставя се на огъня за около 50 минути, след което се бърка с дървена точилка до пълно разбъркване. Изчистеният праз се нарязва много ситно, задушава се и се разстила в тава. Върху праза се натрошава саздърмата и отгоре се изсипва качамакът. Разстила се и се залива с препържено масло.

 

 

Качамак с орехи
Продукти: 400 гр. царевично брашно, 150 гр. краве масло, 100 гр. орехи, 500 гр. вода, сол на вкус.
Приготвяне: Слага се водата да заври. Слага се солта и част от маслото. Сипва се брашното и се бърка, докато сместа започне да се отделя от съда. Свареният качамак се разстила в намазана с масло тава. Останалото масло се препържва и с него се залива качамакът. Орехите се смилат и се поръсва качамакът.

 

 

Комбиниран качамак
Продукти: 300 гр. царевично брашно, 200 гр. бяло брашно, сол на вкус, 1,3 л. вода, 100 гр. краве масло, 3 яйца, 200 гр. бито сирене.
Приготвяне: Слагат се водата и солта да заврят. Брашното се разбърква предварително и се пресява. Изсипва се във водата на куп и ври 45-50 мин.  Щом уври с дървена точилка се разбърква много добре. Разбиват се яйцата и се изсипват в тавата, качамакът се разстила върху яйцата и се запича. Сервира се с бито сирене.