Традиционни родопски ястия с картофи

4
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Картофи задушени с тиква
Продукти: 500 гр. картофи, 500 гр. тиква, 100 гр. олио, 70 гр. захар, 300 гр. бульон от месо (може и от кубче).
Приготвяне: Пържим картофите и ги поставяме в тенджера. Нарязваме тиквата на кубчета. Прибавя се маслото, заливаме с бульона и захарта. Вари се до сваряване на тиквата на тих огън.

 

 

Пълнени картофи с кашкавал
Продукти: 1200 гр. картофи, 70 гр. масло, 5 жълтъка, 150 гр. кашкавал, 100 гр. сметана, 5 гр. черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: Обелените картофи се издълбават, посоляват се, слагат се в тава намазана с олио и се пекат във фурна. Вътрешната част на картофите се смесва с маслото и останалите продукти. С получената смес картофите се пълнят. Сервират се топли.

 

 

Печени картофи на печка
Продукти: 1 кг. картофи, сирене 200 гр. 300 гр. туршия, 50 гр. олио и сол на вкус.
Приготвяне: Обелените и нарязани на филийки картофи, леко посолени се пекът от двете страни на силно нагрята печка. (поставят се директно върху плочата на печката). Изпечените картофи се поставят в тенджера и се похлупват за да омекнат. Сервират се със сирене и туршия за гарнитура.

 

 

Печени картофи с бито сирене
Продукти: 400 гр. картофи, овче сирене (бито) 120 гр. 200 гр. туршия, 250 мл.л. айран.
Приготвяне: Добре е картофите да са средно големи. Чистят се, белят се и се измиват добре. Пекат се в умерена фурна за около 50 мин. Сервират се с бито сирене, туршия и айран.

 

 

 

Картофи със зеле
Продукти: 600 гр. картофи, 300 гр. прясно зеле, 100 гр. краве масло, 10 гр. червен пипер, пресни домати 100гр. 15 гр. магданоз и сол на вкус.
Приготвяне: Добре измитите и обелени картофи се нарязват на кубчета и се слагат в подсолена вода да се варят. Отделно почистеното и нарязаното зеле се задушава с мазнина до омекване, прибавят се доматите и червеният пипер, смесват се с картофите и се доваряват. При сервиране се нарязва и магданоз.

 

Картофи с ориз
Продукти: 600 гр. картофи, 100 гр. ориз, 100 гр. краве масло, 100 гр. лук, 100 гр. пресни домати, 20 гр. магданоз, 10 гр. червен пипер и сол на вкус.
Приготвяне: Измитите и обелени картофи режем на кубчета и поставяме във вряща подсолена вода. След като са наполовина сварени картофите се прибавя оризът. Отделно се задушават маслото, лукът, доматите, червеният пипер и се прибавят към полуготовото ядене. Оставя ме го да ври още 20 мин. Преди да се снеме от огъня се слага ситно нарязан магданоз.

 

Картофи със сирене
Продукти: 600 гр. картофи, 250 гр. краве сирене, 100 гр. краве масло и сол на вкус.
Приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода. Можем да ги измием да ги почистим и да ги сварим необелени, после да се белят преди консумация, а също така може да ги обелим предварително. Варят се цели. Сервират се със сирене и масло.

 

 

Пържена коприва с яйца
Продукти: 500 гр. коприва, 5-6 яйца, 50 гр. краве масло, сол на вкус.
Приготвяне: Очистената и добре измита коприва се задушава с маслото докато омекне. Прибавят се яйцата и се посолява.

 

 

 

Юфка с орехи
Продукти: 200 гр. юфка, 80 гр. краве масло, 150 гр. орехи, 80 гр. захар.
Приготвяне: Сваряваме юфката, прибавяме препърженото масло, захарта и ситно нарязаните орехи. Всичко това разбъркваме и след това можем да сервираме.

 

 

 

Царевична трахана
Продукти: 200 гр. царевична трахана, 250 гр. прясно мляко, 100 гр. краве масло и сол на вкус.
Приготвяне: Почистената и измита трахана се слага да ври в подсолена вода на слаб огън. Преди сваряването и се прибавят свареното прясно мляко и маслото. Ври още 15 минути и е готова.