Традиционни родопски безмесни ястия

4
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Турп с фасул
Продукти: 300 гр. фасул, турп (вид цвекло) 500 гр., 150 гр. олио, 150 гр. лук, 10 гр. червен пипер, 150 гр. пресни домати и сол на вкус.
Приготвяне: Сваряваме фасулът. Отделно се вари нарязаният на кубчета турп заедно със задушените домати, лук и червен пипер. Свареният фасул и турпът се смесват и се варят заедно 10-15 минути.

 

 

Леща с картофи
Продукти: 400 гр. леща, 100 гр. картофи, 100 гр. олио, 200 гр. праз, 150 гр. пресни домати, 10 гр. чубрица, 10 гр. магданоз, 1 морков и сол на вкус.
Приготвяне: Очистената и измита леща се слага във вода да ври. Измитите и обелени картофи и моркова се режат на кубчета и се добавят към лещата. Допълнително се прибавят ситно нарязания праз и олио. След повторно завиране се слага солта и чубрицата. Преди снемане от огъня се слагат ситнонарязаните домати и магданоза.

 

 

Люта каша
Продукти: 200 гр. брашно „Добруджа“, 50 гр. кромид лук, 100 гр. пресни домати, 30-40 гр. пиперки (червена капия), 5 гр. червен пипер, 1 люта пиперка, 50 гр. краве масло, краве кисело мляко 150 гр., мая 30 гр. и сол на вкус.
Приготвяне: Ситно нарязаните или смлени лук, червена капия и люта пиперка се задушават в масло до пълно сваряване. Към отделно разбитата мая с киселото мляко се прибавят: червеният пипер, солта, задушените зеленчуци и брашното. Замесва се твърдо тесто. Разпределя се на малки топчици (грахулки), които се оставят да втаст и поизпръхнат. Претриват се през рядко сито. Получените ситни зърна се изсушават и се съхраняват на сухо и прохладно място. Грахулките се правят през есента. За приготвяне на една порция се взема 150 грама грахулки, поставят се в 300 грама студена вода и се сваряват. Към готовата сварена каша може пожелание да се прибави сварено обезкостено месо.

 

приготвяне на кашник

Кашник – 1-ви вид
Продукти: 500 гр. картофи, 1 л. вода, 500 гр. праз, 250 гр. царевично брашно, 100 гр. краве масло,  сол на вкус.
Приготвяне: Обелените и измити картофи се нарязват на кубчета. Празът също обелен се нарязва на ситно, прибавя се брашното, солта и маслото. Всичко това се смесва добре, изсипва се в обилно намазана с масло тава и се слага на фурна да се пече.

 

 

Кашник 2-ри вид
Продукти: 600 гр. картофи, 200 гр. сирене, 3 яйца, 150 гр. краве масло, 250 гр. прясно мляко и сол на вкус.
Приготвяне: Обелените и измити картофи се поставят във вряло и подсолена на вкус вода да врят. Щом се сварят се изцеждат, смачкват се на пюре, прибавят се разбитото яйце, прясното мляко, сиренето и разтопеното масло. Всичко това се разбърква добре, разстила се в намазана тава и се пече на фурна. Готовият кашник се реже на квадратчета и се сервира.

 

 Вижте още автентични рецепти от родопската кухня за приготвяне на Родопски безмесни ястия

Стъргани домати с яйца
Продукти: 300 гр. домати, 6 яйца, 60 гр. краве масло, малко магданоз, сол на вкус.
Приготвяне: Доматите се настъргват на ренде. Люспите се премахват. Полученият доматен сос се пържи с маслото и към края се прибавят разбитите яйца, солта и малко магданоз. Доизпържваме и се сервира.

 

 

Чушки печени със сирене
Продукти: 1 кг. чушки (зелена капия), 60 гр. олио, 3 яйца, 130 гр. сирене, прясно мляко 125 гр.
Приготвяне: Опечените и обелени пиперки се нареждат в тава, намазана с масло и се заливат с разбитите яйца, млякото и натрошеното сирене. Запичат се на фурна.

 

 

 

Пържени яйца с урда (урда – извара)
Продукти: 30 гр. масло, 3 яйца, 60 гр. урда и сол на вкус.
Приготвяне: Маслото се препържва, прецежда се през цедка и се слагат разбитите яйца, урдата и солта. След като се изпържат яйцата, ястието е готово.

 

 

 

Пържени картофи със заливка от кисело мляко и чесън
Продукти: 600 гр. картофи, 150 гр. олио, 200 гр. кисело мляко, 10 гр. чесън.
Приготвяне: Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на лентички. Пържат се в олиото. След като се изпържат се заливат с киселото мляко и чесънът.

 

 

 

Препителници
Продукти: 150 гр. кисело мляко, 250 гр. бяло брашно, 5 гр. сода и сол на вкус.
Приготвяне: От продуктите се замесва меко тесто. Правят се топчета с големината на яйца, оформят се с ръце на тънки питки и се пекат на печка, котлон или сач. Готовите изпечени от двете страни препителници се намазват с масло, докато са още топли и се сервират.