Масло от чаено дърво

1
Добави коментар
NasStudio
NasStudio

Масло от чаено дърво
С изключително силни бактерицидни, противогъбични, антивирусни и имуностимулиращи свойства
Ароматерапията е вид алтернативна медицина, чиято основна цел е да повлияе благотворно върху човешкото здраве и настроение. Основно средство за нейното въздействие са летливите растителни вещества, наречени етерични масла.
Знаете ли как са открити лечебните свойства на етеричните масла? Рене Морис Гатфосе, известен френски химик, се опитвал да изгаси пожар в своята лаборатория, когато ненадейно пламнала и ръката му. За да я угаси, той я пъхнал в най-близката стъкленица със студена течност, която се оказала пълна с етерично масло. Ученият още в същия момент усетил силно облекчение, а раната му по-късно зараснала изненадващо бързо, с минимални дразнения и без следи. От този момент нататък Рене Гатфосе посветил своя живот на разкриването на лечебните свойства на етеричните масла.
Днес, благодарение на своята универсалност, етеричните масла намират широко приложение и придобиват все по-голяма популярност. Трудно би било да се изброят всички етерични масла, започвайки от лавандула, евкалипт, здравец, сандалово дърво, лимонена трева, кедър, роза, преминавайки през лайка, тамян, розмарин и камфор, сред които се нарежда и маслото от чаено дърво – едно от най-известните, използвани с лечебна цел.
 Масло с пикантен и силен аромат, наподобяващ този на евкалипта …
Маслото от чаено дърво е било познато на хората още в дълбока древност. В Австралия с него успешно лекували кожни инфекции, моряците пък го използвали за направата на чай, а днес то е едно от най-силните антисептични средства, с изразени антивирусни и противогъбични свойства.
Маслото се добива от растение, принадлежащо към семейството на Melaleuca alternifoliq. Получава се чрез процес на дестилация с водна пара на листата на диворастящ храст, познат в Австралия и околните острови.
За разлика от останалите етерични масла, маслото от чаено дърво е най-богато на полезни вещества. Съдържа над 48 органични компоненти – монотерпени (около 50%), дитерпени (около 35%) и цинеол (около 15%). В екстракта от маслото се откриват и редица други вещества, които рядко се срещат в другите растения, като виридифлорен (около 1%), В-терпинеол (около 0,24%), както и следи от L-тернинеол и алигексаноат. Специалисти твърдят, че маслото е толкова по-качествено, колкото по-високо е съдържанието на терпинен (над 40%) и цинеол (над 5%), защото в противен случай ще бъде слабо от профилактична гледна точка.
 Терапевтични свойства
С ясно изразен антивирусен ефект – доказан чрез лабораторни тестове в in vitro среда. Опитът показва, че маслото от чаено дърво действа особено благоприятно при лечението на простудни заболявания, херпес, ангина, грип, цистит.
Силен антисептик – 8 пъти по-силно от карболовата киселина и 12 пъти от фенола.
Бързо облекчава болките в ставите.
Използва се при терапия срещу патогенни микроорганизми, най-вече Staphylococus, но се оказва активен и срещу Propionibacterium acnes, Beta haemolytic streptococcus, Klebsiella pheuraoniac, Citobacter spp., Pseudomonas aeriginosa, Candida albicans.
Добре изразен противогъбичен ефект.
Силен имуностимулатор.
Лекува успешно хемороиди.
Прилага се при лечение на различни рани, ухапвания, изгаряния, акне, раздразнена кожа след депилация.
Редуцира тревожността и напрежението, подобрява работоспособността и повишава концентрацията.
Маслото от чаено дърво може да се използва дори и за дезинфекция на въздуха.
 Здравословни рискове при изплзването на етеричното масло
Не е желателно маслото да се използва от пациенти, страдащи от епилепсия и ниско кръвно налягане, а също така и от хора, проявяващи непоносимост към някоя от съставките на маслото и бременност.
 Знаете ли кои са основните правила за използване на етерични масла?
Винаги правете тест на кожата, преди да използвате ново етерично масло. Можете да нанесете капчица от него на вътрешната част на китката и ако след 24 часа няма никаква реакция и промяна на кожата, можете да използвате маслото.
Винаги използвайте масло, разтворено в носител; (това са типични растителни масла, базирани на триацилглицеридите, които разтварят етеричните масла и ги правят годни за употреба). Защото голяма част от етеричните масла са силно концентрирани, а някои от тях са дори киселини.
Никога не използвайте етерично масло върху бебе, независимо в какъв разтвор.
Повечето от етеричните масла не могат да се използват върху деца, изключение правят маслото от чаено дърво и лавандула, които са доказано безопасни.
Задължително преди употреба на маслото се запознайте с неговите характеристики. Някои масла могат да бъдат опасни за хора с определени здравословни проблеми и състояния, като бременност например.
И най-вече – не разчитайте само на ароматерапията за лечението на различни заболявания.
 Можете да използвате маслото от чаено дърво за …
масаж;
инхалации;
компреси, които се поставят на засегнатото място;
третиране на кожа, засегната от акне или херпес;
за изплакване на устата и гаргара при заболявания на устната кухина и лош дъх;
ароматична лампа – за дезинфекция на различни помещения.
Източник: тук
Ключови думи :
масаж,
етерично масло,
силен аромат,
евкалипт,
чай,
Автор : от интернет
Четена : 920
Дата : 11 April 2011

 

Най-четени

Архив статии