Гордостта на българското овчарско куче

6
Добави коментар
f1xx
f1xx

Породата „Българско овчарско куче“ е призната от четири големи международни организации и има право да участва в шампионати в над 100 страни в света, казва за БТА Аврам Петков – председател на Българския киноложки съюз и президент на Световния киноложки алианс със седалище в Испания.

Породата датира от векове, появила се е със заселването на прабългарите по нашите земи. За да я съхранят и развият преди осем години ентусиасти основали клуб „Българско овчарско куче“. Сред учредителите бил и сегашният министър-председател Бойко Борисов, който сега е почетен председател на клуба, съобщава Петков.

Кучето, смятано за гордост на България, е сред петте овчарски породи от общо над 50 в света, които влизат в бой с вълци и мечки. В миналото е било наричано вълкодав именно заради стремежа му да защити стадото.

Само българското куче не може да се изправи срещу вълк, но 2-3 кучета заедно е възможно да победят звяра, пояснява Петков.

Независимо от големия си ръст и твърд характер, българското овчарско куче е добро към децата и собствениците си.

В момента животните от тази порода са около 3 000, а популацията им расте приблизително с 200 кучета годишно.

Организираните любители, отглеждащи българско овчарско куче вече са 600 души. Те са обединени в 30 клуба в страната и се грижат за около 1 500 породисти животни.

В началото на всяка година се правят селекционни прегледи и се определят разплодници. Породата е под пряка защита на държавата. Сега върви процедура за доказване на генния фонд на българското овчарско куче.

Изследванията се извършват съвместно с лаборатория от Лесотехническия университет. За целта се правят сравнения с чуждоземни овчарски породи – кавказец, азиатска овчарка, бернар и др.

Предвижда се близо до София да бъде изграден Световен киноложки център. Там всички желаещи ще могат да се обучават в хуманно отношение към животните, също и как да работят със своите любимци.

Клубове за българско овчарско куче имало вече в Испания и Латвия.

Предстоят генотестове и на две ловни породи – лудогорско гонче и български барак.