Kokona: Бишкотена торта

3
Добави коментар

Това е едната от двете торти, които направих за рождения ден на едно невероятно сладко детенце:)

4 пакета бишкоти
500 мл сладка сметана за разбиване – 200 мл от разбитата сметана се оставя за намазване на тортата
200 гр заквасена сметана
300 гр бял течен шоколад

300 гр кафяв течен шоколад
100 гр пудра захар
2 пакетчета ванилова захар
Крем 1 : 150 мл сладка сметана се разбива и се добавя белия шоколад, заквасената сметана, пудрата захар и 2 пакетчета ванилова захар.
Крем 2 – 150 мл сметана се разбива и се добавя кафевия течен шоколад.
Крем 3- 250 мл прясно мляко, 1 крем ликьор, 80 гр масло. Пакетчето крем ликьор се разтваря в студеното прясно мляко, разбива се с миксер. Добавя се мекото масло и се разбива още 2 мин.
Пълнеж: 3 банана
Компот от кайсии за сиропиране на бишкотите
Крем 4 – За шоколадов мус: 4 с.л. захар, 100 мл вода, 1 с.л. желатин, 250 гр. черен шоколад, 500 мл. сметана за разбиване, 4 с.л. Бакарди.
(Захарта и водата за муса се слагат да заврат. Желатинът се накисва в 3 с.л. студена вода и след като набъбне се слага в горещия захарен сироп и отстраняваме от котлона. Шоколадът се разтопява в микровълновата за 2-3 мин., като се разбърква на всяка минута или на водна баня. Към него, при непрекъснато разбъркване се налива желатиновата смес. добавя се ликьора и ако сместа се сгъсти прекалено, се загрява за 1-2 мин на водна баня или в микровълновата фурна. Охлажда се добре. Разбива се сметаната на твърд сняг и 1/3 – та от нея се разбърква в шоколада. Добавя се и останалата сметана и се разбърква внимателно с лъжица.)
За украса: 500 гр ягоди, 2 портокала, 2 с.л. какао, карамелени орнаменти.
Карамелени орнаменти – 200 гр захар се карамелизира и върху намазано с олио алуминиево фолио, или хартия за печене се сипва от сместа с лъжица и се правят орнаментите. Оставят се за 30 мин. И след това се отлепват внимателно.В подходяща правоъгълна чиния, табла, или картон облечен с фолио се нареждат легнали 2 пакета бишкоти сиропирани в компот от кайсии. Отгоре се намазва шоколадовия мус. Върху него се намазва крем ликьора. Нареждат се нарязаните на кръгчета банани. Отгоре се намазва кремът с кафяв шоколад, след това кремът с бял шоколад. Най-отгоре се нареждат легнали останалите 2 пакета бишкоти сиропирани в компот. Тортата се намазва цялата с отделената сметана. Поръсва се с какао и се украсява с карамелени орнаменти, резени портокал и целите ягоди.