Херпес – подробно описание на заболяването

3
Добави коментар

Една от последиците на сексуалната революция беше епидемията от херпес. Това заразно заболяване, представляващо голяма заплаха през седемдесетте години, беше засенчено от появата на СПИН през осемдесетте години. Днес, макар че за него се говори по-малко, отколкото за СПИН, херпесът е широко разпространен и под една или друга форма поразява 80% от американското население. Половината от тях получават херпеси при настинка в резултат на инфекция с херпес симплекс вирус 1 (HSV1). Други – херпес зостер инфекции, години след като са прекарали варицела. Освен тях съществува и вирус на Ипщайн-Бар, форма на херпес, която причинява мононуклеоза. Други получават генитален херпес, инфекция, причинена от херпес симплекс вирус 2 (HSV2).

Причини
Херпесът е заразен вирус, който живее в неравните клетки на гръбначния мозък. Периодичните атаки се появяват, когато имунната система не е на висота. Всеки емоционален, духовен или физически стрес могат да понижат защитната дейност на организма и да създадат перфектна среда за поява на вируса. Най-често срещаният физически стрес включва болест, менструация, вагинална гъбична инфекция, прекомерно излагане на слънчева светлина или фрикции, които разрушават клетките на кожата, алергии и някои храни. Някои лекарства също могат да понижат имунитета, давайки по този начин начало на атаката. Това са антибиотиците, стероидите и антидепресантите. Гениталният херпес може да се предава по полов път. Това е особено опасно за бременните жени, които могат да го предадат на децата си по кръвен път или при директен контакт по време на раждането.

Симптоми
Гениталният херпес причинява повърхностни рани по кожата и лигавицата на гениталната област. При мъжете се появяват мехурчета по пениса и препуциума, които се превръщат в повърхности рани за няколко дни, преди за заздравеят. При жените раните се появяват по шийката на матката, вагината или перинеума. Те могат да се придружават от течения или вагинални херпеси, а често и от парещи усещания, особено в началото. Други симптоми са температурата и подуването на лимфите. Половият акт е болезнен и трябва да се избягва, за да се предотврати предаването му по полов път. HSV2 се появява периодично и обикновено остава 5-7 дни.

Оралните херпеси атакуват кожата и лигавицата на лицето, най-вече в областта на устата и носа във вид на мехурчета. Въпреки че съществуването им е кратко, те могат да бъдат разраними и болезнени.

Херпес зостер е резултат на зостер вируса, причиняващ варицелата VZV. Той се изразява в  болезнени мехурчета в дадена част на тялото, обикновено по гърдите или корема. Болката се изпитва обикновено преди той да се появи. Симптомите продължават от няколко дни до няколко седмици.

Лечение
След като няма лечение за херпесите, лекарствата се предписват, за да намалят симптомите. Най-известното от тях е цикловирът, познат също и като зоривакс. Той вероятно намалява скоростта на растеж на херпес вируса. Медикаментите имат силни странични въздействия, включително виене на свят, диария, гадене, обща слабост, умора, възпалено гърло, температура, безсъние, подуване, слаби кървящи венци. Освен това цикловир мехлемът може да причини алергични реакции.

Природните лекарства, които са по-нежни по отношение на организма, са и по-ефикасни за намаляване на честотата на появата на херпесите и за съкращаване на периода. Ето някои, за които трябва да знаете.

Хранене и начин на живот
Когато ви нападне херпес, добре е да се храните по-леко и да почивате повече. Кратка плодова диета с много чиста вода и прочистващи билкови чайове само могат да са от полза. Полезните билки са градински чай, розмарин, лют пипер, ехинацея, хидрастис, мексиканска билка, ливадна детелина, клиновиче и корени от кисел трън. Полезните бактерии, като тези, намиращи се в киселото мляко или в добавките на лактобацилус и ацидофилус, поддържат храносмилателната система, необходима за правилното действие на имунната система. Други хранителни вещества, които директно поддържат имунната система са чесън, кверцетин, цинков глюконат, буфериран витамин С и бетакаротин или витамин А. Освен това и 500 мг от аминокиселината L-лизин, приемани от два до четири пъти на ден, може да дадат чудесни резултати. Прополисът действа противовъзпалително и е богат на витамините от В-група, които се борят със стреса. Също така полезни са пчелният прашец, синьо-зелените водорасли и пикногенолът.

Хомеопатия
Хомеопатията изгражда имунната система, без да потиска значително симптомите.
За хомеопатично лечение на херпесите се използват следните лекарства. Забележете, че препаратите не трябва да се докосват директно. Това би нарушило вибрациите им. Те трябва да се поставят под езика, докато се разтворят. Също така кафето, ментата, камфора и лайката трябва да се избягват, защото може да унищожат ефекта от лекарствата. Важно е да се наблюдават и симптомите – при промяна трябва да се промени и лекарството.