Как да преборим тревогата?

1
Добави коментар

Тревогата стана постоянен спътник на съвременния човек. Постоянно се вълнуваме и преживяваме независимо дали става дума за нашето здраве или това на децата ни, за семейния бюджет, за проблемите в работата, караници с други хора… Какво да правим? Преборете тревогата!

Първо. Анализирайте това.

За да преборите успешно тревогата, трябва да разберете причините, които я пораждат. Ако ви безпокои въпрос като как да изплащате взетия кредит, съберете максимално много информация. Именно липсата на данни ни прави тревожни. Направете допълнителни анализи и се обърнете към специалист, който да ви помогне със съставянето на бюджета.

Второ. Дишайте дълбоко.

Универсален метод за всички случаи в живота ни са релаксацията и автотренингът. Те са незаменими винаги когато тревога ни обземе.

Постарайте се да се отграничите от безпокоящите ви мисли и да се съсредоточите в точка на хоризонта. Изберете нещо красиво и успокояващо. Ако обстановката около вас не ви дава достъп до природа, отворете списание или загледайте картина. Мислено потренирайте ситуацията, която ви тревожи. Представете си, че тя е приключила за вас благополучно. Уверено сте провели неприятния разговор, блестящо щте защитили позицията си пред ръководството, безупречно сте изглеждали. Добавете детайли в мисления си образ и се постарайте да си внушите увереност и сили.

Трето. Автотренинг. Мисли позитивно!

Правилната настройка гради целия ни ден и живот. Винаги пристъпвайте към нещата с добро и сигурност, че всичко е прекрасно и красиво. Настройката е основа към успеха.

Четвърто. Движете се!

Когато се движим, борим тревогата неусетно. Физическото натоварване – у дома, или навън, е начин да разтоварите напрежението. Вкъщи можете да освободите енергията като почистите. Или да се разходите навън с бърза крачка! Лишавайки се от емоционалното напрежение, тревогата и безпокойството отлитат неусетно.

Не на последно място – когато усетите извежднъж тревога, върнете в ума си лентата назад. Премислете какво е станало през деня, че се усещате напрегнати.