Храни, които убиват апетита и извайват фигурата

48
Добави коментар
boreca6
boreca6

Храни, които убиват апетита и извайват фигурата

health.bg
12-05-2011

Скоро учените откриха, че лютите чушки подтискат апетита и помагат да се отслабне. Лора Стот обяснява защо и предлага някои други естествени средства за намаляване на апетита, което има пряка връзка с намаляването на теглото.

ЯБЪЛКИ Всички плодове и зеленчуци засищат, защото съдържат много вода, въздух и фибри, но ябълките са особено ефективни за отслабване. При храносмилането те произвеждат хормона GLP-1, който изпраща сигнали до мозъка, че организмът се е заситил.   Американско изследване е показало, че след като са изяли 1 ябълка преди да обядват, хората приемат 15% по-малко калории през останалата част на деня. Очевидно е, че с приемането на силно засищащи продукти в началото на храненето се утолява по-бързо глада и след това се яде по-малко.

СЪВЕТ: Изяждайте по 1 средно голяма ябълка 15 минути преди хранене, за да регулирате апетита си.

ЧЕРВЕНИ ЛЮТИ ЧУШКИ Доказано е, че само половин лъжичка ситно нарязани червени люти чушлета, добавени към ястията, потушават апетита.   Според учените, веществото капсаицин, което придава лютивината на чушлетата, намалява глада и същевременно увеличава енергията. Този ефект не се получава, когато се приема това вещество, а само при консумирането на чушлета. И той е още по-голям при хората, които обикновено не ядат люто. Тогава лютите чушлета намаляват повече апетита към мазни, солени и сладки храни.

СЪВЕТ: Поръсвайте основните ястия с половин лъжичка ситно нарязани или стрити чушлета. МОРСКИ ВОДОРАСЛИ Холандски учени са открили, че добавянето на извлечени от водорасли диетични фибри към напитките намалява с 30% чувството за глад. Когато постъпи в стомаха, течният екстракт от водорасли се желира и го изпълва и засища. Американските диетолози потвърждават, че екстрактът от водорасли предпазва от огладняване между храненията.

СЪВЕТ:  Хранителните добавки на основата на водорасли все още се усъвършенстват, но вече се предлагат в диетичните магазини.

бутони за социални мрежи