Идея: Без давност за глобите на КАТ 13 3714

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Идея: Без давност за глобите на КАТ

13.05.2011 09:21 | Топ новини

Добрички автоконтрольори са паркирали неправилно на тревата в областния град, докато следят за шофьори, нарушаващи Закона за движение по пътищата.
Снимка Ивайло Хаджиев

Да се премахне давностният срок за глобите на КАТ.

Такава законодателна промяна предложи вчера по Нова тв главен инспектор Красимир Костов от Пътна полиция. Той и негови колеги смятат, че по този начин ще се повиши събираемостта на парите, които дължат на хазната шофьори, хванати в нарушение на правилника за движение.

Държавата не е прибрала поне 50 милиона лева от катаджийски глоби, писа вече “Труд”. Част от тях са наложени на нарушители още през 2009 г. По закон паричните санкции имат двегодишна давност. Това означава, че глобите, издадени с фиш или акт до 10 май 2009 г., вече са отпаднали безвъзвратно и в бюджета няма да влезе нито лев от тях. Така стана и с несъбраните милиони от водачи, наказани през 2008 г. и по-рано. Знаейки това, някои от нарушителите нарочно се бавят да платят. Санкциите би трябвало да се дължат безсрочно и да се трупат лихви, смята Костов. В Холандия глобите се събират от специално създадена за целта институция, каза той. Според него това е пример за подражание.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти