За Родину, за Путина!

2
Добави коментар
sineva
sineva

Руската певица Надежда Бапкина не може да бъде спряна в емоционалния си изблик по адрес на партията „Единна Русия“, чийто лидер е сегашният премиер и бивш президент Владимир Путин: „Когато бе създадена партията „Единна Русия“, аз първа от творците в тази страна се записах в нея. Последвах зова на сърцето си! Самото словосъчетание „Единна Русия“ ме възбужда! Да, така е!“, казва екзалтирано Надежда Бапкина и жъне бурни овации. Путин се опитва да я усмири, вмятайки: „Е, и с това всичко е казано!“

Добре обмислена тактика

Путин – вездесъщият

Владимир Путин е дошъл във Волгоград, за да лобира за създаването на Общоруски народен фронт. Поводът са насрочените за декември парламентарни избори и битката за президентското място през пролетта на идната година. Мястото и датата не са случайно избрани. Волгоград е бившият Сталинград, а срещата се състои в навечерието на военния парад в чест на годишнината от победата на Съветската армия над Хитлеристка Германия. „Сталинград“, „Народен фронт“, „Единна Русия“ – тези думи предизвикват носталгия по съветското минало у голяма част от по-старото поколение и помпат самочувствието на по-младите руснаци, възпитавани в патриотичен дух.

Предизборната кампания все още не е официално обявена, но тя върви на пълни обороти. През декември в Русия ще се проведат избори за парламент, а през идната пролет – за президент. „Всички обединения, които ще влязат в структурата на Народния фронт, ще бъдат равностойни партньори и ще могат да представят своите идеи и да участват в предстоящите парламентарни избори, изготвяйки заедно с „Единна Русия“ кандидатските листи“, обещава Путин.

Предложението му е повод за разгорещени дискусии. Преди четири години „Единна Русия“ провъзгласи Путин за национален лидер. Той обаче все още не е член на тази партия. Това напомни сегашният президент Дмитрий Медведев по време на среща с млади политици от всички партии. Нито той обаче, нито Путин са обявили досега официално дали ще се кандидатират за президентското място през пролетта на 2012 година: „Рано или късно президентът на Русия трябва да бъде член на някоя партия. Кога ще стане това? Е, когато се случи“, измъква се Медведев с усмивка от сложната ситуация.

Медведев срещу Путин?

Ще се осмели ли?

Политическите наблюдатели правят какви ли не догадки. Според повечето от тях Медведев не би посмял да се изправи срещу Путин. От друга страна обаче:

„Путин е загрижен за рейтинга си, защото подкрепата за него и за партията „Единна Русия“ намалява. Това не може да остане незабелязано. И тъй като Путин е водещата фигура на тази партия, той трябва да разшири базата й преди парламентарните избори. Ето защо той се надява, че с политическите джуджета в Общоруския народен фронт ще събере по малко гласове оттук и там“, казва политологът Сергей Алексашенко.

Политолозите регистрираха с интерес и един от основните моменти в речта на Медведев пред младите руски политици: „Свръхконцентрацията на власт е опасно нещо. Ние трябва да помним уроците на историята“, заяви многозначително руският президент Дмитрий Медведев.