Огненият камък – гранат

1
Добави коментар

Гранатът е скъпоценен камък с особена красота, ценена от дълбока древност. Името му е дадено от гърците, които са го оприличили на семената на нара – granatum ( зърно, семе).

Не една легенда разказва за способността на скъпоценния камък да увеличава силата на огъня. Една от тях е свързана с Ной, който бил закачил гранати, за да осветяват пътя му. Друга разказва за стара жена, приютила ранена птичка в дома си. Един ден птичката отлетяла, но не след дълго се върнала с гранат в човката за благодарност. Жената поставила камъка до леглото си, а когато се въбудила през нощта видяла, че той свети със собствена светлина.

Малко хора знаят, че гранатът всъщност представлява цяла група от скъпоценни камъни. Най-разпространения и познат камък оттази група е тъмно червеният гранат, но могат да бъдат видени и камъни в розово, виолетово, оранжево, жълто, зелено и кафяво. Освен това се срещат и гранати, които менят цвета си в зависимост от светлината. Съставът им може да бъде полупрозрачен до прозрачен, а понякога само със стъклен или смолист отблясък. Гранатите са едно от най-големите семейства скъпоценни камъни. Срещат се в много голямо разнообразие от образувания, цветове и чистота. Повечето естествени гранати са смесица от две или повече разновидности.

Мистичните сили, витаещи около граната вещаят постоянство в любовта и душевна топлина. Енергията му стимулира сексуалността, дава енергия и решителност и повишава въображението на притежателя си. Камъкът трябва да бъде носен близо до тялото. Символизира огън, вяра, смелост, истина, грация, изящество, състрадание, постоянство и преданост.

Гранати се намират на много различни места. Най-вече Кения, Шри Ланка, Тайланд, Бразилия, Индия, Мадагаскар, Канада и САЩ. Забележителни залежи са намерени още в Чешката република и Испания. Повечето от днешния добив на гранати идва от Африка. Като цяло гранатите не се обработват допълнително и са доста здрави и издържливи и при нормално носене ще издържат години.