Паеля с морски дарове и зеленчуци | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

1
Добави коментар

Паеля с морски дарове и зеленчуци
От: Наталия Димитрова

Специални:

 

Прочетено: 1384
Оценка: 3.00
Препоръчано: 1

За 4-6 порции:
2 ч.ч. бял ориз, 1-2 средно големи домата, 1 зелена и 1 червена чушка, 1 голям морков, 100 мл доматено пюре, 200 гр замразен грах (или микс от замразени зеленчуци – грах, карфиол, моркови, зелен фасул), 500 гр микс замразени морски дарове (миди, скариди, калмари, октоподчета), 1 ч.л. куркума и/или шафран, 2 кубчета зеленчуков бульон, 50 мл бяло вино, сол, черен пипер, зехтин

 

Кубчетата бульон се разтварят в 1 л. вряща вода.
Чушките се нарязват на жулиени, морковите на тънки кръгчета. Доматът се настъргва на едро ренде (без люспите). Замразените зеленчуци и морските дарове се размразяват в микровълнова фурна. Оризът се премива хубаво през 7 води, така че да се отмие нишестето и да не залепва при варене.
В широк и дълбок тиган се нагрява зехтин, колкото да покрие хубаво дъното. В него за 5-7 мин се запържват чушките и морковите, после се добавят настърганият домат и доматеното пюре и се разбърква за още 3-4 мин. Добавя се оризът, запържва се със зеленчуците 1-2 мин, след което се добавят виното и куркумата/шафранът. След като виното изври, с черпак се изсипва при ориза по малко от зеленчуковия бульон. Добавя се и грахът (и останалите зеленчуци от размразените). След 5 мин се добавят и морските дарове, както и още бульон, сол и черен пипер на вкус. Варенето продължава още около 15 мин или докато оризът омекне, но без да възври. Останалият бульон се добавя на части по време на варенето, като се разбърква от време на време. Ястието не трябва да остава сухо, а трябва да има сосче (при необходимост може да се добави допълнително още около 200 мл. бульон на финала на варенето).
Сервира се топло. Добре се съчетава със салата от домати и краставици.

 

Подходяща напитка
Бяло вино

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ