Български черноморски курорти

4
Добави коментар

Свети Влас

Само 5 км северно от Слънчев бряг, гр. Свети Влас е едно от най-новите ваканционни селища на брега на Черно море в България. Първоначално създадено от траките, които го наричат ​​Лариса и по-късно бива преименувано в чест на светеца покровител на крепостните селяни през 14 век. Въпреки вековната си история почти няма исторически паметници, вместо това, където и да погледнете ще съзрете многоетажни хотели или апарт комплекси никнещи един след друг. През 2007 г. тук отваря врати първото частно яхтено пристанище в България, с капацитет за 300 яхти. Пристанището разполага с луксозен хотел и ресторантски комплекс. Пристанището също разполага и с граничен пункт, което прави Свети Влас международен порт на България.
Центърът на Свети Влас до голяма степен е зает от автобусни спирки и се намира в непосредствена близост до плажа. Там може да намерите поща, банка и няколко евтини ресторанта и заведения. Главната улица  „Цар Симеон“, е запълнена с кафенета, магазини и няколко интернет клуба.
Тесните плажни ивици не са най-добрите, с които разполага българското черноморие, но в сравнение с тези в Слънчев бряг са доста по спокойни и не толкова претъпкани с туристи. Водата е плитка и предоставя добра възможност за развитие на водни спортове като джет-ски и много други.