10-те най-говорими езика в света – тема за Светът – Idi.bg

63
Добави коментар
diamant
diamant

Развитието на говоримите езици е вероятно най-значимото в историята на световната комуникация. Броят и   многообразието на езиците не спира да се увеличава и развива и до днес. Ето списък с 10-те най-говорими езици в света, заедно с броя на хората,  които ги  използват и считат за родни.

10. Немски език – над 90 милиона

Немският език спада към групата на западногерманските езици, заедно с английския. Той се говори главно в Германия, където, както всички знаем, е официален език. Също така той е официален език в Австрия, Лихтенщайн, Люксембург; един от трите  официални езици в Белгия (заедно с френския и нидерландския); един от четирите официални езика в Швейцария (заедно с френски, италиански и реторомански) и официален език за италианската провинция Болцано. Освен това немският е признат за малцинствен език в няколко страни, като Полша, Дания, Унгария и Чехия.

9. Японски език – 132 милиона

Японският език е член на японското езиково семейство, включващо също така и рюкюанския език, който се говори на остров Окинава. Повечето от хората, чийто роден език е японският, живеят Япония или в околните й територии, но  също така има и хора, говорещи на японски в САЩ, Корея и Европа.

8. Руски език – 144 милиона

Руският език спада към източнославянското езиково семейство, което включва и други езици, като беларуски, украински и русински. По-голяма част от 144 – те милиона души, чийто роден език е руският, живеят в Русия, където той е официален език, но  има и други страни, в които се говори на руски – Беларус, Украйна и Казахстан.

7. Португалски език – 178 милиона

Португалският език е част от  итало-западните езици на романското езиково семейство. Както  другите езици от семейството, така и той произлиза от  латинския език. Португалският език е официален език за Португалия и Бразилия, както и за Ангола, Кабо Верде, Източен Тимор, Гвинея-Бисау, Мозамбик и Сао Томе и Принсипи. Той е  задължителен предмет на обучение в училищата в Уругвай и Аржентина. Португалският език се изучава от 30 милиона души и е четвъртият най-изучаван език в света.

6. Бенгалски – 181 милиона

Бенгалският език принадлежи към индо-арийското езиково семейство, както и Хинди, Урду и панджабският език. Повечето от хората, които го говорят, живеят в Бангладеш, където той е официален език, а също така и в  Западна Бенгалия, Трипура, Асам, Европа, САЩ и дори в Саудитска Арабия. Бенгалският език има богата литературна традиция и е фокусна точка на бенгалския национализъм.

5. Арабски – 221 милиона

Арабският език е част от семитското езиково семейство и най-често се отъждествява с Близкия Изток и Северна Африка. Той е официалният език на 26 страни. Арабският език, заедно с иврит, е официален език в Израел и е роден език на голяма част от населението в Европа и Северна Америка. Класическият вариант на арабския е този, на който е написан Коранът.

4.  Хиндустани– 242 милиона

Хиндустани е част от индо-арийското езиково семейство, заедно с бенгалския. Той е плурицентричен език и има две книжовни форми – урду и хинди, въпреки че двете форми са почти неразличими една от друга. Хинди е официалният език в Индия, а Урду – в Пакистан. И двата езика се говорят в Европа и Северна Америка от индийски и пакистански имигранти. Имат и две писмености – азбука на хинди и азбука на урду, която е под ислямско влияние.

3. Английски – 328 милиона

Английският език принадлежи към западногерманското езиково семейство. Произходът му води начало от англо-саксонските езици (староанглийски език) и е силно повлиян от френския и латинския, поради завладяването на Англия от норманите. Въпреки че английският се развива като език на територията на  Британските острови, най-голямата популация на английско говорящи е в САЩ – около 309 милиона. Той е официален език за 56 страни, някои от които са: Ирландия, Канада, Северна Африка, Ямайка, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Австралия.

2. Испански – 329 милона

Испанският език е част от западно-иберийския клон на романските езици и е много близък с португалския. Той е сред най-широко разпространените езици в света. Определен е за официален език на над 20 страни. Почти във всеки щат на Латинска Америка се говори на испански, с изключение на Бразилия и Белиз. Голяма част от хората, чийто роден език е испанският, са имигрирали в САЩ, поради тази причина и там е голяма популацията на испаноговорящи.

1. Мандарин ( книжовен китайски) език – над 845 милиона

Мандарин често е наричан  китайски от хората, които не го говорят, но всъщност той е един от многото китайски езици. Мандарин е най-широко разпространеният от всички китайски езици и е официален за Китайската народна република и Тайван. Също така той е един от четирите официални езици в Сингапур (заедно с английския,  малайския и тамилския). Поради засилената имиграция от тези страни към САЩ и Европа, има огромна популация на говорещи мандарин. Този език има две писмени системи – стандартна и опростена.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 27669 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност