Как да си изберем часовник?

5
Добави коментар
juvella
juvella

снимка: Dusco Almosa

Лесно ли е да си потребител днес? Едва ли.
Във времето, в което пазарът буквално прелива от продукция, ориентацията в космическото разнообразие от стоки се превръща в истинско предизвикателство за клиента. А всеки от нас, независимо от това в какъв бранш работи, в една или друга ситуация влиза в ролята на клиент. Главозамайването е гарантирано – от бясно надпреварващи се цени, реклами, промоции, дъмпинги и какви ли не още пазарни трикове. В цивилизованите и силноразвити държави по-високата цена е гаранция за по-добро качество. Този еталон обаче не важи за страни, които тепърва градят пазарната си икономика. И все пак в многообразието на пазара има ориентири.
Човек винаги е изпитвал нуждата да контролира и измерва времето и винаги е търсил различни начини за това. От романите и филмите знаем за слънчевите и за пясъчните часовници. Първите и днес са атракция – дори в някои свръхмодерни мегаполиси, а колбите с пясък са се превърнали в пазарен сувенир. Съвременните часовници в различните си модификации са претърпели доста дълга еволюция, за да достигнат до формата, позната днес. Макар часовникарската индустрия в съвременната си форма да се заражда в Германия, в наши дни е прието да се счита, че страната на часовниците е Швейцария.

Как си избирате часовник?

Критерий е неговият стил, дизайн, технология, марка? Отговорът е комплексен и е неизбежна комбинация от всички тези фактори.Първо, нека си отговорим на въпроса за какво ни е часовникът. За измерване на времето, естествено. Това е неговата основна функция. Днес обаче срещаме хора, които притежават по два и дори повече часовници. Задавали ли сме си въпроса защо? Отговорът също не е еднозначен. Явно човекът носи часовник не само и единствено заради отчитане на времето. Притежанието на два и повече часовника е може би стремеж на човека да изрази, да покаже различни части от себе си, на различни места, по различно време. В известен смисъл часовникът се превръща в бижу, в белег дори на социален статус. Особено ако е скъп и марков. Статистиката сочи, че годишно се произвеждат 1,2 милиарда часовника. При това изобилие от стилове трябва да направим най-добрия избор. Не е толкова лесно. Какво и как да гледаме и оценяваме в един часовник?

Какъв е механизмът

Кварцовите часовници са близо 90 % от всички часовници, произвеждани днес. Те са значително по-опростени и по-евтини от всички останали. Нямат нужда от навиване или от каквото и да било специално внимание. Захранват се от кварцов кристал и батерия. Изключително акуратни са, обикновено дават само около минута или няколко минути отклонение на година.
За перфекционистите механичните часовници са предпочитаният вариант. Те са направени минимум от 130 индивидуални компонента. По-трудни са за обслужване. Ако искаме часовникът да работи перфектно, не трябва да забравяме да го навиваме. Изключение правят случаите, в които часовникът има самонавиващ се механизъм, задвижван от силата на гравитацията при движенията на китката. Не трябва да забравяме, че механичните часовници подобно на луксозните автомобили се нуждаят от смазване на всеки няколко години, за да работят оптимално.
Противно на някои разпространени схващания, т. нар. скъпоценни камъни, използвани в механизма на часовника, не са толкова важни. Те нямат стойност на скъпоценни камъни, тъй като обикновено са малки синтетични рубини, използвани на няколко ключови места в механизма заради ниското си ниво на фрикция. Не струват много и не добавят стойност към часовника. В стандартен часовников механизъм се използват минимум 17 камъка.

Какъв е металът

По-хубавите часовници се изработват от стомана, 14- или 18-каратово злато, от платина или пък в комбинация от някои от изброените материали. Всеки метал носи специфични характеристики. Златото например е по-меко от стоманата и би могло да се надраска по-лесно. Въпреки това е най-често избиран материал заради ефекта, който създава. Платината също е често използван материал от престижни марки, тъй като е най твърдият и най-редкият от всички цветни метали. Неръждаемата стомана и титаният са издържливи метали, които се ползват за направата на спортни часовници и ръчните им верижки.

Каква е цената

Трябва да е по джоба ни, естествено. Добре е да знаем, че цената невинаги зависи от материалите, използвани за корпуса, верижката и циферблата. Често 50 до 75 % от цената на часовника се определя от неговия механизъм. При часовници с допълнителни функции броят на частите, които се използват за направата на механизма, може да достигне до 600. Огромното количество труд, вложено за сглобяването на механизма от толкова много малки частици, има определящо значение за крайната цена на часовника.

Какви са функциите на часовника

Интересуват ни дотолкова, доколкото знаем точно за какво купуваме часовника. Освен основната функция, която се изразява в измерване на времето, повечето часовници предлагат различни екстри. Хронографите имат секундомер. Часовникът може да е снабден с аларма, може да измерва времето в две различни часови зони, да показва различните фази на луната и т. н. Затова преди да купите, преценете за какво точно ви трябва часовникът и на каква цена бихте могли да го получите.

Стабилност и надеждност

Надежността е основен фактор за един часовник. Един спортен часовник например трябва да бъде водонепроницаем. Стандартът е часовникът да може да издържа до 50 метра, но повечето добри часовници са резистентни на вода до няколкостотин метра. Такъв часовник трябва да издържа на големи височини, да е устойчив и при екстремни температури.

Гаранция на часовника

Всеки производител предлага някакъв гаранционен срок на продукцията си. Обикновено гаранцията е около година. Има компании обаче, които предлагат гаранция за няколко години. Когато купувате часовника, уверете се, че го получавате в оригиналната му опаковка, заедно с всички информационни материали. Прегледайте и документите за гаранцията. Попитайте непременно за сервиз и поддръжка. Това е много важно.

Репутация на марката

Тя е важна. Научете нещо повече за репутацията на производителя, задайте въпроси на ваши познати, които вече притежават часовник от тази марка. Отделете време и сърфирайте в интернет из няколко форума за часовници.
Немалко марки могат да се похвалят с над 100-годишна история, но не всяка от тях си заслужава. Погледнете по-старите им модели в електронните сайтове и аукциони и ги сравнете с новите. Струват ли моделите отпреди 5 години все още нещо? По-старите модели по-скъпи ли са от тези, които са на 1-2 години? Това може да са индикации за голяма промяна в качеството на работа на производителя.

Стойност при препродажба

Тази стойност е важна, затова опитайте се да я разберете правилно. Много купувачи хвърлят пари за часовници, които не си заслужават и бързо се обезценяват. Има обаче и часовници, чиято стойност се запазва по-дълго време.
Какво определя цената, на която може да продадете вашия часовник?
Няма магическа формула, по която да се изчисли това. Най-доброто, което можете да направите, е да купите часовник, за да ви доставя удоволствие, без да кроите планове за стойността му след години.

Скъп или евтин часовник

Открай време престижът и елегантността вървят ръка за ръка със скъпия часовник. В наши дни обаче напредналите технологии дават възможност да се сдобиете с акуратен ръчен часовник на символична цена или дори като безплатен сувенир или промоционален подарък, който ще намерите в… пакетчето чипс. Въпреки това часовникът е съхранил функцията си и на едно функционално бижу. Истината е, че часовник на стойност над 300 лв. може да се смята по-скоро за бижу, отколкото за уред за измерване на времето.
Някои казват, че часовниците на са добра инвестиция. Други оспорват с тезата, че много класически часовници се продават на доста по-висока цена от тази, на която са закупени. Като цяло обаче часовниците рядко са добра финансова инвестиция. При това тя е добра само за хора, които имат късмет и настина разбират от това.
Един пример. «Омега спийдмастър профешънъл», купен през 1969 г. за около 300 долара, днес се продава в добро състояние за около 1000 долара. На пръв поглед часовникът е утроил стойността си през годините. Дали обаче наистина е така? Базирани на потребителския ценови индекс в Щатите, 300 долара през 1969 г. отговарят на 1410 долара днес. Така че ако часовникът струва днес 1000 долара, това означава, че на практика вие можете да си възвърнете около 70 % от тогавашната му стойност.
С други думи – повечето часовници са обезценяващи се инвестиции, т.е. те ще изгубят, а няма да спечелят от стойността си с времето. И все пак, ако ги поддържате добре, стойността им ще е достатъчно висока, за да може цената, която ще платите, да се окаже приемлива.

Вашето решение

В заключение: синтезираните въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да вземете крайното решение за покупка

– За какво ще ползвам часовника?
– Искам ли да е точно определена марка?
– Какъв стил най-добре би се вписал в начина ми на живот и поведение?
– С какъв механизъм бих искал да е часовникът?
– От какви негови функции имам нужда?
– Искам ли някакви допълнителни екстри?
– Колко пари мога да си позволя да похарча?
– Каква стойност би имал часовникът след време?