Окачени тавани – видове и приложение

2
Добави коментар

186

 
1
2
3
4
5

(247 гласа, оценка 4.83 от 5)

Окачени тавани 4.83 от 5 от общо 247 гласували.

Окачени тавани – видове и приложение

Окачените тавани са като втори таван, поставен под оригиналния таван с няколко основни цели: скриване на тръби и кабели, топлоизолация, декорация и т.н. Самото им име „окачени тавани” показва начина им на монтиране – конструкция тип „скара” се

окачва на обтегачи за тавана и върху нея се монтират плоскостите. Окачените тавани могат да се направят най-различни материали – гипсокартон, дърво, PVC плоскости.

 

Веднъж монтирани, в окачените тавани се вгражда осветлението и вентилационните шахти. Не бива да пропускаме и топло- и шумоизолационните материали, поставени в окачения таван.

 

Важна стъпка първа стъпка при проектирането, дизайна и монтажа на окачените тавани е въпроса дали да бъде разглобяем тавана или напълно недостъпен. Таваните тип „Армстронг” дават лесен достъп до пространството над окачения таван, позволяват добавянето на кабелни и други трасета, както и поддръжката на вече монтирани системи. Тавани от плочи „Кнауф” не позволяват достъп до пространството над тях и за да се осигури достъп, трябва да се предвидят т.нар. ревизии, което най-малкото разваля цялостната визия на тавана и помещението. Помислете много добре за това, тъй като няма вариант за лесно преобразуване на единия тип таван в друг.

 

Съществуват различни типове окачени тавани, различни системи за окачване и монтаж, но като цяло концепцията е една. Например има система, която се използва основно за коридори и други тесни помещения. При нея не се използват окачвачи, а цялата конструкция се държи на профили, монтирани по дългата страна на помещението. Системата е много бърза за монтаж и се постигат доста добри ефекти с нея.

Вижте още …

Освен красиви и различни тавани, от материала гипсокартон могат да се изработят и много интересни и гъвкави мебели. Едни от най-качествените гиспокартони са материалите на Knauf. Гипсокартонът може да се гъне много и при правилното му използване може да се получат невероятни неща. С гипсокартон могат да се изработят много интересни и нетрадиционни интериорни решения – като например: декоративни камини, ниши за книги или LCD монитори в стените, различни фигури и форми за тавани и интересни решения за детски стаи. Вашите идеи могат да бъдат реализирани чрез 3D проект и при одобрение да бъдат изработени.