Зелен чай

3
Добави коментар

ЗЕЛЕН ЧАЙ

Според изследванията, които са направени, зеленият чай започва да се отглежда първоначално в Китай и Индия. С течение на годините това става питие, което е известно в цял свят. Сега чаят е най-широко използваната напитка в света, веднага след водата. Стотици хора във всички страни по света пият чай, а изследванията доказват, че зеленият чай по-специално, има много ползи за здравето на човек.

Основно видовете чай могат да се категоризират в три вида – черен, зелен и оолонг. Разликата между видовете чай е в начина на тяхната обработка. Зеленият чай се получава от неферментирали листа, като той съдържа най-висока концентрация на антиоксиданти, наречени още полифеноли. Поради тази причина зеленият чай се използва като лечебно средство, и то при много болести. Основната способност на антиоксидантите е да се движат в тялото и да се свързват със свободните радикали, след което да се изхвърлят по този начин от тялото, което е и основната цел, тъй като тези свободни радикали причиняват промяна на клетките, а също така могат и да ги унищожат. Много учени смятат, че наличието на тези свободни радикали в тялото причиняват както стареенето на човек, така и редица заболявания. В нашите организми съществуват такива свободни радикали, като токсините, които навлизат в телата ни от външната среда повишават тяхната негативна ефективност.

Зеленият чай има много ползи, и може освен като напитка, също така да се прилага и външно. Той се използва за блясък върху кожата, за лечение на пъпки, порязвания и обриви, успокоява уморените очи, също така успешно се бори с телесната миризма и още редица други употреби.

Все пак е най-известен като напитка, заради лечебните свойства, които му се приписват. Дори има изследвания, които доказват тези твърдения, като например, че намалява високия холестерол и високото кръвно налягане, както и че е инхибитор на ултравиолетовата светлина. Зеленият чай се бори успешно с грипа и вирусните заболявания, заздравява капилярите и предотвратява инфекции.