Пълно лунно затъмнение ще може да се види от Смолян

3
Добави коментар
Smolyan
Smolyan

Планетариумът в Смолян организира наблюдение с телескоп на пълното лунно затъмнение, в нощта на 15 срещу 16 юни, съобщиха от институцията. Това е първото за тази година пълно лунно затъмнение. Луната ще се намира в съзвездие Змиеносец. На 15 юни тя изгрява в 20:56 ч. При пълните лунни затъмнения Луната преминава през сянката на Земята.  Наблюдателите от България ще могат да наблюдават всички фази на затъмнението без първият контакт с полусянката на Земята, при ясно време. Най- впечатляващи са моментите след първият контакт със сянката на Земята и момента на най-голяма фаза, когато Луната е потънала най- дълбоко във сянката и е оцветена в различните нюанси на червено в зависимост от състоянието на атмосферата и активността на Слънцето.

Лунните затъмнения могат да се наблюдават с невъоръжено око, с бинокъл,  и телескоп без предпазни средства. Характерните моменти на затъмнението, които ще са видими са първи контакт със сянката на Земята, което ще се случи утре вечер в 22.22 часа. Моментът на най-голяма фаза ще в 23:12 часа, а краят на пълното затъмнение е в 00:02:42 на 16 юни.
За последните 11 години това лунно затъмнение ще е с най-продължителна пълна фаза – около 100 мин.

Планетариум-Смолян организира демонстрационни наблюдения за желаещите да погледнат през телескоп или бинокъл и получат повече информация за явлението от 21 ч. на 15 юни до 01:30 на 16 юни.

Смолян прес

Сподели във Facebook

Още в:
Под лупа

Нямате право да публикувате коментари в момента.