Македонски ли е Александър Велики?

3
Добави коментар
sineva
sineva

Но кой е неговият народ? Това окупиране на античния герой предизвиква вълна от яростно възмущение в съседна Гърция. Там Александър е считан за македонец, но е почитан и като най-великия грък на всички времена. Спорът около него е толкова по-абсурден, защото нито Филип Македонски, нито синът му Александър са преки родственици на днешните славянски македонци. Същото обаче се отнася и до днешните гърци.

Статуята в Скопие

Във водовъртежа на абсурда

Това не пречи на Македония и Гърция от 20 години насам да поддържат жаравата на един конфликт, използвайки всички налични дипломатически оръжия. Засега меренето на сили под надзора на специалния пратеник на ООН показва ясни предимства за Атина, която претендира за изключителните права над името „Македония“ заради своята северна провинция. Атина подозира Скопие в териториални претенции, макар че подобни никога досега не са се чували.

На Гърция се удаде да възпре Македония по пътя й към НАТО и ЕС и да натрапи на независимата от 1991 година държава унизителното, но международно валидно съкращение БЮРМ – Бивша Югославска Република Македония.

5 милиона евро за Александър

Скопие си отмъщава с леки, но постоянни бодежи: там нарекоха летището и един аутобан на името на Александър Велики. В рамките на проекта „Скопие 2014“ пък възникна монументалната скулптура на конника – по проект на Валентина Стефановска. Той ще е заобиколен от четири бронзови лъва и триметрови бронзови войници.

Общата цена на постимпериалния мегаломански ансамбъл ще възлиза на около 5 милиона евро. Някои дори предполагат, че ще са необходими двойно повече пари. Разходите и големината на монумента са обратно пропорционални на историческата истина – гласи ехидната реакция на гръцки правителствен говорител.