Златна рибка в аквариум

55
Добави коментар
trancer4o
trancer4o

Категория: Любопитно

Най-популярният образ на златна рибка, е златна рибка в кръгъл аквариуъм (подобен на глобус).

В някои страни продажбата на такива аквариуми е забранена, защото води до деоксидация и нитратно отравяне за рибката.

Не са подходящи заради големите количества кислород, които са нужни на златните рибки.

Проблем при малките аквариуми е и голямото голичество фекалии, изхождани от златните рибки.

Като повечето шарани и златните рибки изпускат, чрез фекалиите си химикали във водата. Понякога това за кратко време може да стигне до токсични нива, което води до смъртта на рибката. Заради това златната рибка трябва да живее в голям аквариум. За обикновената златна рибка и кометата трябва да има 75 литра вода.

 

За воалната златна рибка може да има по-малко пространство — около 37.5 литра за рибка. Стойността на лицето на повърхността на аквариума също има значение за това колко рибки могат да живеят в аквариума — тя определя колко кислород ще се разтвори във водата. Най доброто съотношение между лицето на аквариума и дължината на златната рибка е 370cm²/cm. Ако в аквариума има водна помпа, воден филтър или фонтан може и с по-малко количество.

Златната рибка се смята за студеноводна рибка и може да живее в аквариуми без нагревател в стая с температура приятна за хора. Но златните рибки не обичат големи промени в температурата. Например офис-сгради, в които вечер температурите са доста ниски в сравнение с тези през деня. Когато се добавя вода в аквариума е добре „новата“ вода да е с близка температутра до тази на водата в аквариума. За воалните златни рибки температура от порядъка на 10°C е опасна за тях, но за обикновените златни рибки няма проблем. Екстремно висока температура (над 30°C) е опасна за златните рибки. По-високите температури, обаче, могат да са полезни при борбата с протозойните инфестации, защото ускоряват жизнения цикъл на паразитите и по този начин го елиминират по-бързо. Перфектна температура за златна рибка е около 25°C.

Както всички рибки, отглеждани като домашни любимци, златните рибки не обичат да бъдат галени. Всъщност докосването на златна рибка може да бъде много опасно за здравето ѝ, защото може да и се премахне защитната слузеста обвивка, което открива кожата ѝ за инфекция от паразити или бактерии във водата. За сметка на това златна рибка може да отвърне на собственика си като се появява на повърхността на водата, когато наближи време за хранене или дори да приема гранули и люспи (от храна на люспи). Мит е, че златната рибка умира бързо, живее малко само ако е лишена от нормални грижи. Истинската продължителност на живота на златната рибка при добри грижи е над 10 години.

Ако бъде оставена на тъмно, златната рибка ще стане почти сива. Златната рибка произвежа пигмент, когато е изложена на светлина. Рибите имат клетки, наречени хроматофорни, които произвеждат пигмент, който отразява светлината и придава оцветяване. Цветът на златните рибки се определя от това какъв пигмент има в клетките, дали пигментът е групиран вътре в клетките или е разположен в цитоплазмата. Така, че е нормално златната рибка да изглежда по-бледа сутрин, а при продължително лишаване от светлина ще си изгуби цвета.