Кейт Бланшет – от театралната сцена към телевизията и киното | bgbezgranici.com

2
Добави коментар
ditadita
ditadita

Кейт Алис Бланшет се ражда на 14 май 1969г. в Мелбърн (Австралия). Баща й умира, когато момичето е на десет години и Кейт, заедно с брат си и сестра си, е отгледана от майка им. В Мелбърнския университет Кейт Бланшет учи икономика и изкуство, докато не решава, че това не я интересува много.

Скоро се прехвърля в престижната Национална академия за драма в Сидни.
Завършила академията през 1992г., Бланшет започва да играе на сцените на сиднейските театри и скоро завоюва признание и популярност. Още през 1993г. печели наведнъж две премии: на столичните театрални критици – като най-добра дебютантка и наградата „Роузмонт“ – като най-добра актриса в ролята на Каръл в „Олеана“ на Дейвид Мамет.
Триумфът на театралната сцена отвел Кейт Бланшет в телевизията, където тя се снима в различни филми (между тях драмата Heartlands и полицейският сериал Police Rescue). Актьорското й майсторство привлича вниманието на режисьора Брус Бересфорд, който я кани за ролята на Сюзан Маккарти във военната драма Paradise Road. Филмът, в който участват още Глен Клоуз и Франсис Макдорманд, излиза на екраните през 1997г. и става дебют на акрисата в киното. С играта си в комедията Thank God He Met Lizzie, Кейт печели наградата на Австралийския киноинститут като най-добра актриса.
След това се снима в мелодрамата на Гилиън Армстронг „Оскар и Лусинда“ (по книгата на Питър Кари), а неин партньор на снимачната площадка е Ралф Файнс. Световното признание настига талантливата актриса, след като по екраните излиза историческата драма на Шекхар Капур „Елизабет“.
За изпълнението си на главната роля на кралицата-девственица Кейт Бланшет получава хвалебствия от критиците, а също и някои от най-престижните награди в света на киното – „Златен глобус” и наградата на Британската киноакадемия; получава и номинация за „Оскар”.
Следват нови творчески задачи, сред които роли в екранизациите по пиесата на Оскар Уайлд „Идеалният съпруг“ и в бестселъра на Патриша Хайсмит „Талантливият мистър Рипли“. В зората на новия век Кейт Бланшет се превръща в една от най-търсените акриси, а ролите й следват една след друга: „Мъжът, който плачеше“ на Сали Потър, мистичният трилър „Дарбата“, приключенската комедия „Бандити“ на Бари Левинсън, в която й партнират Били Боб Торнтън и Брус Уилис, „Местни новини“ на Ласе Халстрьом. Появява се и в образа на кралицата на елфите Галадриел в трилогията на Питър Джаксън „Властелинът на пръстените“. През 2002г. Бланшет е заета със снимки във филма на Том Тиквер по сценарий Кшиштоф Кешловски „Небеса“.
Следва ролята на непокорна журналистка в заснетия по действителни събития „Вероника Герен”, на отчаяна майка в уестърна „В неизвестност” и на самата Катрин Хепбърн в „Авиаторът” на Мартин Скорсезе. Кейт Бланшет игра забележително и в „Записки по един скандал”, като и тя, и партньорката й Джуди Денч получиха номинации за „Оскар”.