Погача | bgbezgranici.com

2
Добави коментар
ditadita
ditadita

Погачата е обичай чрез който се представя бебето пред обществото. Канят се само жени, които се възприемат като орисници и наричат на бебето само хубави неща. На масата се нареждат само сладки ястия, за да е сладък живота на детето. Погачата също е сладка и се меси от майката, като докато меси нарича хубави неща за чедото си. Разчупва се от две неомъжени жени с двама живи родители над главата на майката и бебето върху бяла кърпа. В същата тази кърпа се слага първото парче наречено на Богородица и паричките дарени от гостите,

с които детето си купува сън. Кърпата се връзва като бухча нито много стегнато, нито много хлабаво, за да не стане детето нито скъперник, нито разсипник. Вързопа се качва на високо място в дома за да са високи идеалите и целите на детенцето. Вързопа стои на високо няколко дни. Задължително трябва да има мед на масата. Майката отчупва малка трохичка, топи я в меда и намазва устенцата на бебето, това е така нареченото захранване. Орисниците наричат най различни късметлийски неща докато хапват и пийват от деликатесите. Когато пристигнат и когато си тръгват гостите трябва да си измият ръцете да не остава храна по тях, нищо не се изнася от дома за да е прибрано детето и да не му бяга късмета.
Църковният ритуал
Четиридесетият ден е очистителен – родилката отива заедно детето на чиста молитва. Попа изпява т.н очистителна молитва на бебето и майката. Няма никакво значение дали майката се е изчистила или не . Нещата които се носят в църквата са 1 бутилка червено вино, 1 бутилка олио и здравец завързан с червен конец.