Защо плуването е полезно

2
Добави коментар
Aquamedia
Aquamedia

Защо плуването е полезно

10 причини да тръгнете на басейн

Всеки спорт е полезен за здравето. Плуването обаче е нещо специално, защото то укрепва почти цялата система на човек, развива мускулатурата, изгаря калории, помага за оформянето на хармонична фигура. Освен това да се потопите в хладката вода в басейна или моретое особенно приятно и несравнимо удоволствие в горещите летни дни.

Упражненията във вода са също толкова ефективни, колкото тези на сушата.Предимството на плуването е, че натоварването въ водата се усеща много по-малко.

Плуването влияе изключително благоприятно на организма. То хармонизира сърдечната дейност, намалява телесното тегло и като цяло забавя процесите на стареене.

Ето още няколко съществени предимства на плуването:

1. Плуването изгаря калории. Ако на ден прекарвате по 30-40 минути в басейна, то със сигурност бързо ще достигнете желаното тегло. Плуването е в състояние да изгори толкова калории, колкото алпинизма и аеробиката.

2. Плуването ще ви помогне да оформите спортна мускулеста фигура. Плуването помага за развитието на цялата мускулатура. Тъй като плувайки, човек се опитва да държи ръцете си над водата, мишниците, плещите, гърдите и гърба се оказват особено натоварени при този спорт. Движещата силе се оказват краката, които с плуване стават още по-стройни.
3. Плуването отнема от стреса, успокоява и дава енергия на човек.
4. С плуване може да се занимава напрактика всеки. Ако детето от малко се научи да спортува във вода, то със сигурност ще порасне физически здраво и с добра мускулатура.

5. Плуването намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Редовното посещение на басейна гарантирано ще укрепи физическата издръжливост на тялото.
6. Водните упражнения са в състояние на нормализират кръвното налягане и да подобрят кръообръщението.
7. След плуване липсва чувство за болезнено претоварване като след крос или скокове.
8. плуването развива белите дробове и подобрява работата на дихателната система.
9. Водата охлажда тялото и не позволява прегряване на организма по време на активна спортна дейност. липсва и неприятния процес на потене.
10. За много хора плуването е удоволствие. Оказва се, че е по-лесно да убедиш някого да иде на басейн, отколкото да го изведеш на пистата или да го вкараш във фитнес-залата.

Кои са минусите?

Плуването напрактика няма минуси. Повишено внимание трябва да имате, само ако решите да се занимавате професионално с този спорт. В този случай бъдете готови да натрупате сериозна мускулна маса по раменете и плешките. Професионалните плувци не случайно имат силно развит гръден кош.

Когато тръгнете на басейн, имайте предвид хлора, който се използва за пречистване на водата. Хлорът влияе на косата, кожата и ноктите. След дълго плуване без очила е възможно да ви се зачервят очите и започнат да сълзят.

В обществените басейни обикновено плуват много хора. Преди да си изберете басей, разучете колко често се сменя водата и с какво се почиства.

Какво ви е нужно за басейна?

За басейна не са ви нужни повече вещи, отколкото за фитнеса например. Трябва ди хавлия, екип за плуване, плувна шапка, водни очила, чехли.

 

 

Още информация от тази категория