Халщат – един красив град в Австрия – тема за Австрия – Idi.bg

72
Добави коментар
diamant
diamant

Сгушен в планините на Австрия, малкият  град Халщат разполага с население около 1000 жители.  Освен живописната гледка на града и брега на езерото, туристите могат да видят първата солна мина  в света, да разгледат Музея за световно наследство, както и да посетят ледената пещера Дахщайн. Въпреки че това селище  е много малко, то предлага  разнообразие  от  хотели и ресторанти.

Халщат е селище, което се намира в австрийския район Залцкамергут, разположено близо до езерото Халщат.

През 1311 година  търговията е била главен отрасъл, което е знак, че градът не е изгубил своята икономическа стойност. От 1595 година до днес основният поминък на населението там е добивът на сол от мините, която се транспортира на разстояние 40 километра от Халщат до Ебензее посредством тръбопровод. Туризмът има силна позиция в икономическото развитие на града.

Местните жители разказват, че в Халщат  се намира „най-стария тръбопровод в света“, който е построен преди 400 години от 13 000 издълбани дървета.

Интересен факт, обвързан с историята на градчето, е, че то разполага с  малко място за гробища. Затова на всеки десет години костите на починалите се налага  да бъдат ексхумирани  и преместени  в костници, за да се освободи  място за нови. Колекция от богато украсени черепи с изписани върху тях имена, дата на смъртта  и  професия на загиналите е изложена в местния параклис.

До края на 19-ти век  е  било възможно да се посети  Халщат само  с лодка или минавайки през  тесни пътеки. Теренът  между езерото и планините е малък, а градът е  изчерпал всеки свободен участък от него за своите нужди. Достъпът до  къщите на брега на реката  се осъществява  с лодка или от горната част на пътя в малък коридор се минава през таванските помещения. Първият градски  път в  е построен през 1890 година. Той е  по протежение на западния бряг и изграждането му е наложило  частично взривяване на околните скали, за да се осигури достатъчно свободна площ.

Това уединено живописна кътче в Австрия се счита за едно от първите  заселени места  от човека, поради  богатите ресурси на природна сол, чиито залежи са се напластявали в продължение на хиляди години. Едни  от най-старите археологически находки в Халщат  са длетата от праисторическата епоха,  които датират от  около 5500 г. пр. Хр. През 1846 г. Johann Georg Ramsauer открива голямо праисторическо гробище, разположено близо до текущото местоположение на Халщат.  Изследователската дейност на Ramsauer продължава  до 1863 година, вследствие на която той е   разкрил повече от 1000 погребения.

Халщат разполага с два музея:- Праисторическият музей, който помещава оръдия, сечива и реликви, датиращи от желязната и бронзовата епохи и- Народният музей, в  който са изложени многообразие от колекции на артефакти от келти, африканци и индианци.Местната църква в Халщат също заслужава да се посети – особено изложбената зала, в която са представени инкрустирани черепи и кости.

Ледената пещера Дахщайн

Ледената пещера Дахщайн се нарежда сред най-значимите природни паметници на Австрия. Масивът Дахщайн се е формирал вследствие въздействието на  течение, предизвикало  повдигане на тектонските плочи и нагъване на пластове калцит. Водата, обогатена с въглероден диоксид, прониквала през повърхностните пукнатини и цепнатини, разтваряла варовика  и това довело до образуването на пещери, които се развиват огромни разширения в течение на времето.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5353 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност