Детски столове за коли с монтаж, обратно на посоката на движение – Детски столчета за кола BeSafe – сигурност от скандинавия

4
Добави коментар
Limonko
Limonko

5 пъти по –
безопасни
Столовете за коли с монтаж, обратно на посоката на движение драстично намаляват риска от смърт или телесна повреда. Но защо столовете за коли с монтаж, обратно на посоката на движение са много по – добри и от къде идва идеята ? Rear Facing vs. Forward Facing Car Seat Safety
Съществуват три основни причини столовете за коли с монтаж, обратно на посоката на движение да са по – добри. Първата е по – високата защита на главата на детето, вратът и гръбначният стълб при челен удар, каквито са приблизително 80% от злополуките. Втората е по – добрата защита при странични удари. При катастрофа детето се избутва напред в детската седалка, където е добре защитено. Третата причина е социална причина, столовете за коли с монтаж, обратно на посоката на движение позволяват на водача и пътниците по-лесно да комуникират с детето. Забележете, че опита на Швеция се цитира най – често, когато става дума за безопасността на детските седалки, особено при обсъждането на седалките с монтаж, обратно на посоката на движение. Шведите ползват седалки с монтаж, обратно на посоката на движение много преди другите страни и са водещи при изследванията в областта за последните 40 + години. Шведските детски автомобилни седалки са различни и позволяват на децата да седят обратно на посоката на движение до 25 кг., най – дълго ползваните седалки с монтаж, обратно на движението в света.
Голяма част от родителите не са чували за столовете за коли с монтаж, обратно на посоката на движение, други едва сега се запознават с огромните ползи от обезопасяването на децата в автомобилите. Столовете за коли с монтаж, обратно на посоката на движение са шведско изобретение и се ползват от шведските деца от средата на 1960 година. 
Един поглед към статистиката в Швеция е достатъчен, за да видите разликите между седалките с монтаж, обратно на посоката на движение и седалките с монтаж в посоката на движение. Шведските изследвания в областта показват, че обърната назад седалка за деца намалява сериозните наранявания с 92%, докато седалките в посока на движението намалява вредата до 60%. През последните няколко години останалата част на Европа (и останалата част на света) също е наясно с това. Вижте разликата в отчетените данни в Швеция (където децата пътуват обратно на движението най – малко до 4 години и в Германия където децата биват поставяни в посока на движението след 9-12 месеца.
Обърнете внимание, че разликата при децата до една година е минимална, защото и в двете държави децата пътуват обратно на движението. Значителна разлика има след 1вата година, когато в Германия поставят децата в посока на движението, докато в Швеция децата остават обратно на движението колкото може по – дълго.
Трите основните недостатъка на седалките, които се монтират в посоката на движение са: 
· Висок риск от наранявания в областта на шията, които могат да доведат до парализа или смърт; · Черепни и лицеви травми, причинени от предмети и отломки отделени при инцидента;
· Наранявания на вътрешните органи, които могат да бъдат фатални в следствие на проникването на коланите на детската седалка
Натоварванията в шийните области измерени при детските седалки с монтаж в посоката на движение в момента на удара със скорост 50 км/ч са от 160 до 220 кг.. Медицинските специалисти препоръчват напрежението да се ограничи най – много до 130 кг. При седалките с монтаж, обратно на посоката на движение напрежението в шийната област в момента на сблъсъка обикновено е между 40 и 60 кг. 
Проучванията показват, че седалките с монтаж, обратно на посоката на движение са 500 % по – безопасни до две годишна възраст. Дали предимствата изчезват след това- не. Седалките с монтаж, обратно на посоката на движение, са безопасни дори и за възрастни. Особено големи са предимствата на столовете с монтаж, обратно на посоката на движение за деца до 3 или 4 години, време, в което детските глава, врат и гръбначен стълб все още не са добре укрепнали. 
500 % може да звучи като много голяма цифра, но лесно може да бъде обяснено. При 100 катастрофи със стол, монтиран в посока, обратна на посоката на движение 8 деца ще загинат или ще се окажат с тежки наранявания, а при 92 няма да има последствия или ще са леко ранени. При 100 катастрофи със стол, монтиран по посоката на движение 40 деца ще загинат или ще получат тежки наранявания, а при 60 няма да има последствия или ще са леко ранени. Повечето родители мислят за децата си като за по – малки възрастни . Те могат да изглеждат като малки възрастни, но реалността е много по-различна. Защитата на едно бебе или дете в колата е трудно, тъй като телесния състав е много различен от един възрастен. Главата, вратът и гръбначният стълб са деликатни и все още не са добре развити. Седалките с монтаж, обратно на посоката на движение помагат да се запазят тези деликатни области при злополука.
Погледнете малко си дете, особено в главата. На един възрастен главата е около 6% от телесното му тегло, а на 9-месечна възраст главата на бебето е 25% от телесното му тегло. Това е причината нараняванията на главата на децата да са по – тежки, отколкото при възрастните. Вратните прешлени на малкото дете са много нежни и недостатъчно развити. При новороденото дете шийните прешлени се състоят от отделни малки костици, присъединени от хрущял, с други думи скелета на бебето все още е мек. Хрущялите се превръщат в кости през първите три години от живота на бебето. В процеса на втвърдяване на костите, наречено осификация, продължава до пубертета. Мускулите и сухожилията в областта на шията се развива по подобен начин.
С течение на годините прешлените на вратът бавно променят формата си по начин, който ги прави далеч по-здрави. С течение на годините шийните прешлени стават по-здрави. Отначало са с плоска форма, която след това преминават в седлообразна форма. Това е много по-важно, отколкото някой може да си помисли. „Бъдейки седлообразни, означава също, че шийните прешлени ще се поддържат един друг и ще се подпомагат, ако главата е отхвърлена напред. При малките деца липсва тази допълнителна протекция.“ Малките деца не могат да се справят с големите сили, породени от сблъсък, докато са по посока на движението. Дори и при скорости, които ние смятаме за незначителни. Позиционирането на детето обратно на движението осигурява максимална защита. При седалките по посока на движението детските рамена и тяло се придържат от колани. Но областите на вратът и главата се отхвърлят силно напред, което прилага сериозни сили върху все още неразвитите глава, врат и гръбнак. За дете, поставено обратно на посоката на движение, сблъсъка не е толкова сериозен, тъй като целият гръб на детето поема силите на удара. Главата и вратът се притискат в седалката и остават добре защитени.  
Сблъсък при малка скорост, може да доведе до сериозни наранявания като в случая на Джоел. Джоел е 18 месеца и е 15 кг. и е претърпял злополука при относително ниска скорост като е бил обезопасен в своя стол за кола, монтиран в посоката на движение. Той е бил обърнат напред, тъй като родителите му считали, че столът за автомобил, монтиран в посоката на движението е безопасен. Джоел е със счупен врат в следствие на катастрофата и е прекарал няколко месеца в болница. Радостната новина е, че Джоел се възстановява добре. Front facing or Rear facing? Car seat safety TRUE STORY crash test videos
Случаят на Джоел придоби голяма публичност благодарение на дядо му, който полага усилия за промяна в препоръките и обучението на родителите за обезопасяването на детските места в автомобила. В много страни родителите твърде рано поставят децата си в детски обезопасителни седалки за автомобили с монтаж в посоката на движение, което причинява много ненужни наранявания и смъртни случаи. Какво трябва да направят родителите ? Обезопасявайте децата си в детски столове с монтаж, обратно на посоката на движение най – малко до 2 ½ години, дори по – дълго, докато границата на седалката е достигната от височината или теглото на детето.