Костна тъкан ще лекува дискова херния?

2
Добави коментар

Учени от Университета Аарус, Дания са открили начин как да манипулират стволовите клетки, така че те да образуват костна тъкан върху повърхността на импланти. Целта е да бъдат използвани във възстановяването на увредена или липсваща кост, се съобщава на страниците на The Copenhagen post.

Откритието е било тествано върху кост на модел от прасе. Изследователите смятат, че първоначалните резултати са обещаващи, включително и за хората. Те твърдят, че са способни да създадат триизмерен костен имплант, подобен на този, използван в оперативното лечение.

Още по темата Дискова херния (Дископатия) Самата технология позволява стволовите клетки, извлечени от костния мозък на пациент, да се поставят върху пластмасов имплант, създаден на базата на метрически анализ (сканиране), се казва в публикацията. Хормони, в ролята на стимулатори подпомагат диференцирането на стволовите клетки в костна тъкан. Последната стъпка е имплантът да се постави в засегнатата област.

„Клетките постепенно започват да изграждат нова костна тъкан, която запълва празнината в увреденото място,“ казва Леа Биере от Университетската Болница Аарус. „В същото време, докато костта се изгражда самият имплант бавно се разгражда“, добавя тя.

Имплантът е създаден от професор Йенс Виндже Нигаард от Центъра „АйНано“ в Университета Аарус. Учените са изразили надежда, че новата технология ще бъде приложима и за цели в козметичната хирургия.

Дискова херния (Дископатия)

www.actualno.com