Анонимност в Интернет: Proxy

2
Добави коментар
blqqq
blqqq

Знаем, че в Интернет всеки може да бъде анонимен. Въпросът е в това, че за да се постигне тази анонимност – трябва да вземем някои мерки. За различни цели има различни методи. Един от най-лесните, но и не толкова функционални варианта е използването на Proxy.

Proxy сървърите представляват компютри, през които „минаваме“ когато използваме Интернет. Така заявките към различни сайтове или услуги изглеждат като заявки от компютъра, който се явява Proxy сървърът.

Преди да започнем да използваме proxy, трябва да знаем някои неща:

Повечето прокси сървъри могат да бъдат използвани само за HTTP (за отваряне на Интернет страници).
Повечето прокси сървъри „следят“ трафика, който минава през тях и записват лична информация – номера на кредитни карти, имена, пароли, адреси, телефони, IP адреси
Повечето прокси сървъри не позволяват използването на HTTPS

Макар да имат много недостатъци, прокси сървърите могат да ни помогнат. Трябва да внимаваме и да не ги използваме когато обменяме важна информация и лични данни. Все пак могат да се използват за заобикаляне на забрани за достъп до даден сайт например.

Прокси сървърите са едни от първите методи за постигане на анонимност в Мрежата. В днешно време, когато информацията е всичко, използването на прокси трябва да бъде внимателно обмислени и прилагано само в определени случаи.

Like this:

Like Зареждане…

Related