Вдъхновение за детската стая

4
Добави коментар
kontesina
kontesina

Вдъхновение за детската стая

Днешните деца знаят какво харесват и какво искат. Когато става въпрос за тяхната стая, те желаят всичко.

Видео
Файлове

Вдъхновение за детската стая
Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Вдъхновение за детската стая
Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Вдъхновение за детската стая
Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Вдъхновение за детската стая
Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Вдъхновение за детската стая
Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Вдъхновение за детската стая
Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Вдъхновение за детската стая
Автор / Източник: сп. “Още за къщата”

Цветовата гама

Днешните деца знаят какво харесват и какво искат. Когато става въпрос за тяхната стая, те желаят всичко. За щастие предпочитанията на повечето деца съвпадат често с вкуса на техните родители. 

Последните тенденции за декорация на детската стая са няколко. Първата модна вълна, която набира скорост, е неутралната гама от цветове. Наистина децата обичат цветовете, но в момента по-актуално е да ползвате ярките цветове за декорация, аксесоари и акценти, а не за базови. 

Другото явление в цветовата гама за детската стая е сивото, което се счита за новото черно. Съвременните деца харесват модерния дизайн. Ако дадете на едно дете да разгледа списание за интериор, ще видите, че децата са склонни да предпочитат доста сложен  и изискан декоративен стил. Сивото е добър избор и може да играе ролята на черно – желан цвят за стаята на един тийнейджър. Сивото е много добра основа, особено ако разгърнете неговите възможности – от светли оттенъци до сребристо. Комбинацията с ярки акценти ще ви помогне да направите уникален дизайн. На практика сивото може да се съчетае с всички цветове.

Потърсете вдъхновение от това, което забавлява децата. Класическото каре в нетрадиционни и игриви цветове е друг подход за съвременната детска стая – корал, оранжево, яркозелено. Намерете райе, каре и ретро десени в тези сигнални цветове и имате всички шансове да създадете чудесна съвременна стая за детето. Ако не сте убедени за стила, погледнете в гардероба на децата и вземете мостра от любимата им дреха. В случай че детето предпочита дрехи с декоративни елементи като панделки, плисета и дипли, този подход може да се пренесе в обзавеждането на стаята. Ако детето е фен на спортните дрехи, изберете чиста и класическа линия. Съвременните деца са много по-интелигентни от децата вчера. Те имат високи изисквания и свое мнение. Затова не се опитвайте да им налагате собствените си нереализирани идеи от вашето детство. 

Мебелировката

Мебелите в детската стая трябва да са не само с красив дизайн, но и функционални. Освен това те трябва да предлагат сигурност за децата. Комфорт и сигурност са ключовите думи за детското легло. Друга важна характеристика на леглото в детската стая е да може да се пременя според нуждите на растящото дете. Леглото заема най-много място в детската стая и затова правилно планирайте неговото място. Ако пространството в стаята е ограничено, може да разположите над леглото етажерки или шкафове. Така мястото ще е оползотворено на две нива. Друго добро решение е леглото да е разположено нависоко, така че площта под него да се ползва – тя може да се превърне в място за игра, съхранение на играчки или организиране на работен кът. 

Един от основните проблеми в детската стая е безпорядъкът. Местата за съхранение трябва да бъдат правилно планирани, така че да предлагат възможност за максимално количество предмети, а да заемат минимум място. 

Шкафовете в детската стая са ключови за нейната функционалност. В тази стая трябва да има достатъчно затворени шкафове и открити рафтове. Затворените шкафове ще осигурят място за съхранение на нещата от първа необходимост – дрехи, книги и играчки. На открито оставете предметите, които подлежат на ежедневна употреба. За да отговорите на индивидуалните нужди на детето, може да се възползвате от модулните мебели, които позволяват различно асемблиране.  

 

Фън шуй за детската стая

Детската стая е едно от средствата за формиране на естетическите предпочитания и отношението към света в детето. Деликатната детска душа трябва да се развива в благотворна околна среда. Ако искате да направите цялостното излъчване на стаята положително, може да потърсите упование в древното китайско изкуство за дизайн на пространството, което има за цел да създаде атмосфера на вдъхновение и успокоение – фън шуй. Това е цялостен подход за развитие на хармонична и положителна среда. Според фън шуй стаята трябва да се обзавежда с позитивно отношение, любов и мечтателност. Един от основните подходи е да се осигури спокоен път за потока на положителната енергия Чи. Освен чисто мистичната страна на този аспект, той има и практична страна. Най-лесно можете да го постигнете, като осигурите достатъчно свободно пространство, без да препълвате стаята, така че детето да може да се движи безпроблемно. Заедно с него ще се движи и положителната енергия Чи. Претрупването на стаята с предмети и мебели спира потока на благотворната енергия. Функционалността на стаята и мебелировката трябва да е правилно организирана и с непретенциозен стил. 

Цветовата гама е решаваща от гледна точка на фън шуй. Цветовете действат на подсъзнателно ниво и определят излъчването на стаята. Подбирайки цветовете, вие провокирате определени усещания у детето. 

Оранжевият и прасковеният цвят създават радост. Розовото и магентата представляват любов. Жълтото внася усещане за топлина, слънчеви лъчи и пробужда щастие. Синьото и виолетовото успокояват и създават спокойна атмосфера. Зеленото представлява израстване, хармония и мир. Ярките и крещящи цветове стимулират въображението, а приглушените цветове ни правят по-унили. 

Eестествените материали са за предпочитане както за мебелите, така и за всички останали решения в стаята на детето – настилки, килими, облицовки, матраци, бои, аксесоари и др. Особено внимателно трябва да се подходи при избора на бои и мазилки. Те трябва да са с ниско съдържание на летливи органични съединения. Матракът за детското легло трябва да е от специално подбрана материя, антиалергичен и ергономичен, така че спокойният сън на детето да е гарантиран. 

Декоративните елементи, които имат определена положителна символика, са още едно средство според фън шуй за осигуряване на добра среда в детската стая. Приказните и магични символи като феи, ангелчета и вълшебни духове са особено подходящи щрихи към цялостната визия на стаята. Други декоративни елементи с положителен заряд са изображенията на калинки, пеперуди, птички, кончета, кученца, котенца, делфини, рибки и др. 

Цялата природа може да служи като вдъхновение и идеи за декорация – листа, цветя, облаци, дървета и др. Стилизирани или естествени, тези мотиви създават благотворна и подкрепяща среда за развитието на вашето дете. 

Правилното обзавеждане на детската стая е възможно, като следвате няколко общи правила при проектирането и дадете воля на въображението си. Основното вдъхновение почерпете от личността на вашето дете, защото всяко е една отделна вселена.