Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Диетични ли са мидите?

48
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

    Морски миди от древни времена са имали важно значение за човека. Хранителната стойност на мидите и техните вкусови качества ги правят търсен деликатесен продукт.А дали са диетични преценете сами…
 
 
 
 
 
Какво съдържат мидите
 
По съдържание на белтъчини миденото и говеждото месо са почти еднакви, но мидите съдържат 11 пъти повече калций и 2 пъти повече фосфор. Миденото месо съдържа също витамини от групата В ( В1, В2, В12 ) и С, богато е на фосфор, калций, желязо, мед, манган, йод, кобалт и арсен. Една порция миди на ден е достатъчна за набавянето на необходимия за организъма цинк.
 
Миди-Калории
 
  Морски миди-съдържат пълноценни белтъчини 13-19%, мазнини 3-5%, въглехидрати 1-4%полиненаситени мастни киселини,10 пъти повече микроелементи отколкото в рибите.Оказват положително влияние относно обмяната на липидите, пропускливостта на капилярите, намаляват нивото на холестерола.
 

Внимание:
През летните месеци мидите се хранят с планктон, който оцветява водата и съдържа токсини, а при добив от замърсени с отпадни води водоеми и недостатъчна термична обработка има опасност от развитие на хранителни чревни инфекции.
 
 
 
 
Fitness & Health lifestyle