Езерото Атерзее – извор на живот и вдъхновение

50
Добави коментар
temi
temi

Забравете за шумните курорти и измамливите ол–инклузив оферти–езерото Атерзее ви очаква с повече изкушения, отколкото предполагате. Потопете се в прохладните кристални води и почерпете вдъхновение от алпийския извор на живот-езерото Атерзее

Ежегодно, с настъпването на пролетта и чак до късна есен, крайбрежието на езерото Атерзее сякаш кипи и танцува от глъчката на туристи, прииждащи от цял свят. Привлечени от идеалния за плуване воден басейн (чиято вода има питейни качества), от перфектните условия за семейна, романтична, екстремна или рекреационна вакнация, от адреналина на спортните състезания (по вода и по суша), и от кристално чистия въздух с аромат на рози (носещ се градината на Замъка „Каммер“ с помощта на източния вятър „Розов бриз“), гостите на крайбрежието на езерото Атерзее се зареждат с енергия за живот и с вдъхновение за красивото в живота.  

Езерото Атерзее е само един от алпийските бисери. Но естественият му блясък, красотата на пейзажа, емоциите от състезанията с велосипеди и ветроходни яхти и кокетната атмосфера на всичките малки градчета, ще останат завинаги в съзнанието ви и ще ви карат несъзнателно да сравнявате всички останали природни кътчета с него. Езерото Атерзее ви очаква.

Разположение

Езерото Атерзее (наричано още Камерзее) е най-голямото вътрешно езеро на територията на Република Австрия. То попада в пределите на района Залцкамергут в  Горна Австрия. Сгушено в пазвите на Австрийските Алпи, на югозапад езерото е защитено от масивите на планината Шафберг (1783 м), а на югоизток – от планината Хьоленгебирге (1862 м.). Най-пълноводният приток на Атерзее го свързва с друго красиво и популярно езеро – Мондзее, разположено на 3 км разстояние.

Езерото Атерзее отстои на около 50 км от живописното градче Халщат, на около 250 км от австрийската столица Виена и на около 1300 км от българската столица София. Крайбрежието му е осеяно с китни градчета, всяко от които популярно като туристическа дестинация (най вече сред туристите от Австрия и Германия) – едноименното Атерзее, Зеевалхен, Шьорфлинг, Вейрег, Щайнбах, Вайзенбах, Унтерах и Нусдорф. История

Крайбрежието на езерото Атерзее е било населено още в древността. Най-сатрите открити доказателства са от Неолита (2000 – 1000 г. пр. Хр), а след това от племената на Илирите и Келтите, както и от римляните.

През Средновековието регионът става популярен с транспортирането на ценни соли и други търговски стоки, а през XIX и XX в. той се превръща в магнит за австрийското благородническо съсловие, за художници, музиканти и писатели. Легенди като композитора Густав Малер, родоначалника на психоанализата Зигмунд Фройд и художника Густав Климт прекарват своите лета тук и създават едни от най-забележимите си шедьоври. Пример за това са платната на Климт, посветени на замъка Камер, които можете да видите изложени в двореца Белведере във Виена.   

До 1881 г. населението по крайбрежието на Атерзее се препитава предимно с земеделие и риболов, но с прокарването на железопътната линия между град Вьоклабрук и региона Камер нещата се променят. Постепенно туристическата индустрия се превръща в основен източник на приходи за жителите на рибарските селища и регионът сякаш разцъфва за нов живот.

Днес езерото Атерзее истински летен оазис за многобройните посетителите на Австрийските Алпи. Районът е известен най-вече с отличните възможности за практикуване на водни спортове като дайвинг, плуване, уиндсърфинг, водни ски и разбира се – плаване с яхти. Впрочем градчето, носещо името на езерото – Атерзее, е център за ветроходство, разполага с корабостроителница и много значим яхтклуб, който организира международни състезания по ветроходство.  

Топ забележителности по крайбрежието на езерото Атерзее

Въпреки че всяко от осемте малки градчета по крайбрежието на езерото Атерзее е забележително само по себе си, сред тях като че изпъква едноименното Атерзее. Не само защото носи името на този живописен воден оазис насред Алпите, но и защото тук се намират едни от най-емблематичните забележителности на района. А именно:

Католическата църква „Св. Мария“ – издигаща се върху хълм и разкриваща приказни гледки от кулите си, тя се е е превърнала в емблема на цялото крайбрежие на езерото Атерзее. Тази уникална църква е религиозен център за поклонение на множество християни от цялата област и сборен пункт на много срещи и празници. През XVIII в. готическата дотогава сграда е преустроена в барокова, но в интериора все пак са запазени няколко готически символа – статуята на Дева Мария, статуите на апостолите Петър и Павел и един релефен детайл. Един от най-впечатляващите елементи в църквата е олтарът, от двете страи на който ще ви приветстват статуите на Света Ана и Света Елизабет. Докато се наслаждавате на одухотворената атмосфера пък душата ви ще намери покой под звуците на органа в храма. Мемориалът в памет на жертвите от двете световни войни – издигнат през 1926 г., точно пред входа на църквата „Св. Мария“. Изобразена е сцена, на която Иисус Христос благославя един австрийски войник, тръгнал да защитава роднината си. Около тази картина са изписани имената на всички храбри мъже от Атерзее, дали живота си за свободата. Евангелистката църква – една от малкото протестантски църкви по крайбрежието на езерото Атерзее. Построена през IX в. под името „Св. Мартин“ и като енорийски храм. По-късно е превърната в гробищна църква и през 1813 г. е продадена на протестаните. През 1854 г. е пристроена кулата, в края на века е поставен гравиран олтар и копие на амвона от катедралата „Св. Стефан“ във Виена, обновен е гробищният параклис (в готически стил), а през 1900 г. интериорът е ремоделиран в сегашния си вид. Дървените къщи на пилони – включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, тези постройки са едни от малкото не само по крайбрежието на езерото Атерзее, но и в целите Алпи. Съществуващи от древни времена (от първото хилядолетие пр. хр.), те са открити едва през 1870 г. на територията на градчето Зеевален, реставрирани са и днес се използват като къпални и хангари за лодки.    Замъкът „Камер“ –  той се издига  върху полуострова в северния край на езерото Атерзее и попада в пределите на градчето Шьорфлинг.  Известен е като любимото място за лятна почивка на Густав Климт. Първоначално е построен като средновековно военно укрепление, което в началото на XVII в. е разширено и преустроено в красиво дворцово имение. Солидната триетажна сграда с две крила крие впечатляващ вътрешен двор, а около него се простира прелестен парк, където можете да се отдадете на спорт, разходка или културни развлечения. Използвайте възможността да разгледате и останалите забележителности на градчето Шьорфлинг (Музеят, Църквите и величествените ваканционни вили). 23. 08. 2011 / Цвети Тошева