Най-старото дърво на Земята

39
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Най-старото дърво на Земята

Международен екип от учени изследвали вкаменелости от дървен материал, който се считат за най-старите в света.

В някои от вкаменелостите са  включени фрагменти от дърво и са намерени във Франция. Те са  вкопани в скален къс , който е на 407 милиона години – съобщава  списание „Наука” (Science).

Най-старите дървета са съществували преди стотици милиони години

Дължината на някои части на дървото е  12 cm.Размерът и разположението на клетките във сърцевината на ствола и наличието на дълги и  тънки клетки, които формират няколко пръстена говорят за наличието на дърво.

Малкият размер на растението и наличието на дебели стени клетки около  ядрото показват, че дървото е еволюирало по такъв начин, че ефективно транспортира водата от почвата в растенията.

Размери на найстарите дървета

 По това  време, когато са живяли тези растения, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е бил по-малък, което от своя страна води  до увеличаване на търсенето им на вода, но самата ефективност на водата е била по-малка. 

И въпреки, че първите трайни насаждения са били малки, следващите след тях  видове бързо се възползват от здравината на конструкцията и  само за няколко милиона години, някои от тях вече достигат до размера на обикновените дървета.

Между другото, беше установено, че най-старите дървета на Земята са нямали листа. Короната им е била като короната на съвременните дървета, но са приличали много на пакетите клони като на палмите.

Тези заключения се основават на анализ на напълно запазени останки на вкаменелости на дърветата Wattieza, открити преди няколко години. 

Възраст на находката е 385 милиона години и учените смятат, че това са най-ранните доказателства за съществуването на горите.