Ивановски скален манастир – живот в скалите

2
Добави коментар
slnce
slnce

Воден от неудържим приключенски дух и желание за споделяне, екипът на Север. бг посети Ивановските скални църкви, осеяли каньона на р. Русенски Лом, който е част от едноименния резерват. Духовното средище с отминала слава се намира на 4 км от Иваново и на 18 км от Русе в посока юг.

Високи скали от двете страни на реката, потънали в зеленина, крият многобройни килии и параклиси, служели за усамотение и молитва на много монаси исихасти в периода XIII-XVII в. Те са издълбани на различна височина, а до тях се стигало по дървени стълби или каменни стъпала.

В най-славните години на този скален център за поклонение издълбаните църкви са достигали 40 на брой, а монашеските помещения били около 300. Днес, разбира се, са се запазили малка част от тях поради неблагоприятни атмосферни условия и иманярско любопитство.

Отворена за посещение и обезопасена е само главната църква от големия скален манастир „Свети архангел Михаил“ – „Св. Богородица“. Другите обекти, съставляващи разпръснатата обител, са  комплексите от скални помещения край т. нар. Затрупана църква „Св. арх. Михаил“, „Кръщалнята“, „Господев дол“ и Съборената църква „Св. Теодор“.

Ето и убедителните факти, които ще дадат отговор на обичайните въпроси защо, кога и как да се посети този скален комплекс.

Защо? Стенната живопис в скалните храмове от XIII и XIV век е изключително ценна като изпълнение и сюжети и свидетелства за развитието на Комниновия и Палеологовия живописни стилове в България. Под закрилата на ЮНЕСКО е достъпната църква „Св. Богородица“, извисяваща се на 38 м, по чиито стени са консервирани добре запазени фрески, изобразяващи библейските сцени – „Тайната вечеря“, „Влизането в Йерусалим“, „Св. Йоан Кръстител“, „Страстите Христови“. Сред тях е и ликът на цар Иван Александър, който е бил нейн ктитор (дарител).

Скалният манастир край Иваново е основан от монах Йоаким, който впоследствие става първи търновски патриарх. През най-активния си период обителта се е ползвала с изключителното благоволение на владетелите от Второто българско царство (XIII-XIV в.), като нейни ктитори са били царете Иван Асен II, споменатият вече Иван Александър, како и Георги Тертер I. Последният дори се замонашил тук в края на дните си и е погребан в „Кръщалнята“, за което свидетелства надпис в параклиса „Господев дол“.

Как? Тръгвайки по главния път Велико Търново – Русе с кола, трябва да се отбие вдясно след село Иваново (има табела), където 4-километров асфалтиран участък ни води точно под главната скална църква. Има голям паркинг и магазинче за сувенири, друго – няма. От Иваново има и 40-минутен пешеходен маршрут с маркировка.

До скалите се минава по стъпала, водещи право към църквата „Св. Богородица“ и панорамна тераса, насред която е леко неуместно положен стар фотьойл. Изкачването ще ви отнеме не повече от 5-6 минути. Ако сте решили, че денивелацията е прекалено уморителна, може да подхванете асфалтираната пътека покрай магазина за сувенири, която ще ви даде възможност да добиете реална представа за това, къде се намирате – около 10-15 минути вървене плюс любуване на пейзажа.

Кога? Скалният комплекс, или по-точно църквата „Св. Богородица“, в която се плаща вход, работи от сряда до неделя включително, от 9 ч. до 17 ч.

При предприемане на екскурзия към тази забележителност трябва да се има предвид, че на място и в близкото село не се предлагат нощувки и ресторанти.

Обикновено пътуването в тази посока включва и посещение на близката крепост Червен, както и пещерата Орлова чука. Затова ви препоръчваме да запитате в първия обект, в който влезете, дали не предлагат дневни билети, които ще ви излязат почти наполовина по-евтино, отколкото отделните входни такси.