“Пина” първият танцов документален филм на 3D

5
Добави коментар
bgdancer
bgdancer

След като по технически причини двете прожекции на филма „Пина” през февруари тази годината така и не се състояха, сега ни обещават трета, вече сигурна.

“ПИНА” е танцов триизмерен филм на уникалния Вим Вандерс, посветен на великолепния хореграф и балерина, внезапно починала през лятото на 2009 г.  Филмът пренася зрителя на едно много прочувствено визуално пътешествие в откриването на едно ново измерение: направо на сцената с легендарния ансамбъл, следвайки танцьорите му извън театъра, в града, и близките места около Wuppertal – мястото, което за 35-те години беше домът на Пина.

„Форматът 3D ни дава възможност да поставим зрителите върху сцената, в центъра на събитията”, споделя Вендерс за силата на новаторския си проект „Пина”. Със своя филм известният немски режисьор разбива представите за комерсиалността на 3D формата и предлага на зрителите един изключителен триизмерен арт шедьовър.

Пина Бауш, основател и артистичен директор на „Tanztheater Wupertal Pina Bausch” от 1973 г., е легендарна майсторка на танца и хореограф. Уникалните ú творения промениха езика на танца и предлагат несравнимо с нищо друго визуално преживяване. Новаторският филм на Вим Вендерс улавя естетиката на Пина по неповторим начин. Десетки от най-важните фигури в съвременното танцово и изпълнителско изкуство определят Пина Бауш като един от най-влиятелните хореографи на всички времена.
Пина е родена в Солинген през 1940 г. От 14-годишна учи танц – 5 години при Курт Йос в Есен, след което завършва школата „Джулиард” в Ню Йорк, откъдето е трайното влияние на Хосе Лимон, Пол Тейлър, Антони Тюдор. През 1973 г. Пина Бауш за пръв път започва работа като балетен режисьор в компанията „Вупертал”.

ВИМ ВЕНДЕРС
Германски режисьор, роден в Дюселдорф през 1945 г. Завършва Кино- и телевизионната академия в Мюнхен. Преди това е учил медицина и философия в Германия, както и изкуство в Париж. Пише критика. След няколко филма в средата на 70-те години започва осъществяването на своя цикъл от роуд мувис.

През 1982 г. печели „Златен лъв” във Венеция за Състоянието на нещата. Две години по-късно е отличен със „Златна палма” за Париж, щата Тексас. Документалния му филм Буена Виста Сошъл Клъб е номиниран за „Оскар” и БАФТА.

[vsw id=“GTfCPyGDcNQ“ source=“youtube“ width=“425″ height=“344″ autoplay=“no“]

comments