Как да тренираме

4
Добави коментар
ne0n
ne0n

Как да тренираме

Събота, 27 Август 2011 11:53

Интензивността на вашите тренировки зависи от това към какво се стремите. Повечето хора които желаят да подобрят своето здраве и външен вид, тренират три пъти в седмицата с програма от няколко упражнения, изпълнявайки ги по три серии от 8 до 10 повторения за всяко едно упражнение. Тези които сега започват да тренират е добре тренировката им да включва 1-2 упражнения за всяка главна мускулна група – гърди, гръб, крака, рамене, коремна преса и т.н.

По принцип се смята, че за мускулно нарастване трябва да тренирате с големи тежести и малко повторения. А за да отслабнете и да направите добър релеф на мускулите, трябва да използвате малки тежести и много повторения за всяко едно повторение. Но това правило има и някои изключения.

Вие винаги трябва да изпълнявате упражненията технически правилно и с нужната амплитуда, в противен случай могат да възникнат здравословни проблеми заради непропорционалното натоварване на ставите и сухожилията. И запомнете резултатите от тренировките зависят какви усилия полагате и колко сте концентрирани в това което правите.

Правете редовни измервания на своето тяло и мускули и си ги записвайте, така ще можете да следите какви успехи постигате и как се развиват мускулите ви. Ако имате възможност дори се снимайте веднъж седмично по бански и така след няколко месеца ще проследите как се е развивало тялото ви.
Добре е да си записвате и програмата от упражнения които използвате по-време на тренировки, като в по-напреднал етап може да записвате теглото и количеството повторения. Седмица след седмица ще следите как растат мускулите ви и вашата сила.

Хранете се правилно с добра храна, избягвайте в началото кафе и чай. Приемайте вода, плодови сокове и мляко. Чаша бира от време на време няма да навреди, но трябва все пак да не прекалявате.

Не тренирайте всеки ден с максимално натоварване, като в началото на заниманията това може да бъде твърде изтощаващо. За да растат мускулите им е необходимо време и възстановяване.
Не си въобразявайте, както правят повечето начинаещи, че ако всеки ден тренират с максимални тежести, ще постигнат по-бързо до желаните резултати. Краткият път не винаги води до постигане на целите.

Мускулите се нуждаят от поне 24 часа почивка между тренировките. На  всеки два месеца имайте една разтоварваща седмица без щанги и дъмбели, за да избегнете претренираността и свързаното с това намаляване на силите и тонуса.

Тежестта които използвате по време на тренировките зависи от вашето физическо състояние. Трябва да експериментирате и да намерите точното тегло на тежестите, което е най-добро за вас. Смисъла на една тренировка да завършва с добро настроение, а не да сте напълно изнемощял, уморен.

Да не забравим и за съня, който играе много важна роля когато се занимавате интензивно в фитнес залата. Трябва да спите не по-малко от 8 часа, но е желателно и повече. Не се опитвайте да решите проблема със съня, като в работните дни не си доспивате, а през почивните спите до обед. Такъв вид почивка не може да се нарече пълноценна.

Тренировките трябва да се провеждат в помещение с нормална температура и да е проветриво. Тренирайте в удобни дрехи с които да нямате дискомфорт при изпълнение на упражненията. Винаги се стремете мускулите ви да са загрети и избягвайте да стоите на течение, така можете да получите мускулни схващания.

След тренировка е добре да приемете топъл душ

Добре е тренировките да ги провеждате привечер. Сутрин в кръвта има понижени нива на захар и обикновено се чувства недостиг на нервна енергия.

 

 

Статията публикувана в сайта, е собственост на MaxeffectSport, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие от наша страна, посочване на източника и добавяне на линк към www.maxefect.com. Всяко използване, възпроизвеждане, промяна, публичено публикуване в уеб; печат и др. вид на част или цялото съдържание без разрешение на MaxeffectSport и/или носителите на авторските или сродни права е забранено и се преследва по предвидения от закона ред.