Болести на храносмилателната система

1
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Хранителни отравяния. При неспазване на необходимите хигиенни изисквания за съхранение на хранителните продукти и за приготвянето на храната в нея може да попаднат болестотворни микроорганизми и вредни вещества. Те предизвикват хранителни отравяния. Началните симптоми са болки в корема, гадене повръщане, диария, обща отпадналост – придружена понякога с висока температура или със студена пот. Симптомите се появяват няколко часа след приемането на храната. Хранителните отравяния биват – бактерийни и химични. Бактерийните отравяния са свързани главно с употребата на замърсени продукти от животински произход. Особено опасни отравяния от този вид са ботулизмът и салмонелозата (салмонелата). Ботулизмът възниква след употреба на домашно приготвени месни, зеленчукови и плодови консерви. Белег за тяхната негодност е издуването на капака. Най опасни за възникването на салмонелозата са храни, престояли на топло или сурови храни, в които са използувани заразени млени продукти и яйца – сладолед, кремове и др. Химичните отравяния възникват при попадане в храната на отровни вещества (нитрати, соли на оловото, на цинка) и др. Опасни хранителни отравяния се причиняват от отровни гъби и растения. При всички видове отравяния веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Инфекциозни болести. Причиняват се от бактерии и вируси, които попадат в храносмилателната система чрез заразена храна или вода. Мухите играят съществена роля за пренасянето им. Най-важни инфекциозни болести на храносмилателната система са: дизентерия, коремен тиф и вирусен хепатит. Дизентерията и коремният тиф започват остро с гадене, повръщане, болки в корема, диария, температура. При вирусния хепатит освен тези симптоми се появяват болка в дясното подбедрие, жълтеница и потъмняване на урината. Лечението задължително се провежда в болница.

Хелминтози. Това са заболявания, предизвикани от чревни паразитни червеи: панделковидни червеи (тении) и глисти. Много е опасна кучешката тения. Заразяването става чрез поглъщане на яйца, които се отделят с изпражненията на заразени кучета. От яйцето се излюпва личинка, която попада в черния дроб и се превръща в ехинококов мехур, чийто диаметър достига 10 см.

Лечението е само оперативно. Профилактиката изисква да се избягва контакт с кучета и да се спазва висока лична хигиена. Задължително е периодичното обезпаразитяване на домашните кучета. Заразяването с глисти става чрез поглъщане на техни яйца с недобре измити плодове и зеленчуци и от замърсени ръце. Болните страдат от тежест и болки около пъпа, безапетитие, отпадналост, нервност, главоболие. Лечението се провежда с лекарства и е ефикасно.

Възпалителни заболявания. Често заболяване е тонзилитът (ангина). Представлява възпаление на сливиците. Протича с болка в гърлото и висока температура. Понякога ангината става гнойна. Неспазването на хигиенните правила за хранене може да причини и други болести на храносмилателната система. Използването на много топла или студена храна, на лютиви, трудносмилаеми и недобре сдъвкани храни може да стане причина за възникване на възпалителни процеси в лигавицата на храносмилателните органи – гастрит, ентероколит, апендицит. Те протичат с остра болка в корема, повръщане диария. Гастритът често става хроничен. Лечението изисква спазването на строга диета и приемане на лекарства. Лечението на апендицита е оперативно.

Язвена болест. Тя засяга стомаха или дванадесетопръстника. Главни причини са психо-емоционалното напрежение, употребата на грубо пикантната храна, неправилно хранене (нередовно, бързо, недобро сдъвкване на храната), тютюнопушенето. Най-характерният симптом е болката под лъжичката, която се явява на гладно или след хранене. Болките имат подчертана сезонност – оплакванията се засилват през пролетта и есента. Опасни усложнения на язвената болест са кръвоизливът и пробивът на стомашната стена. Лечението включва специална диета и приемане на лекарства предписани от лекар.

Усложненията на язвената болест налагат спешно оперативно лечение. Профилактиката изисква избягване на умствена преумора, спазване на принципите на рационално хранене и въздържане от цигари, алкохол, подправки.

Заболявания на зъбите. Най-често заболяване на зъбите е кариесът. Представлява увреждане на твърдите зъбни тъкани – емайл, дентин, цимент. 95-97% от хората страдат от кариес. Главните причини са недостатъчна хигиена на зъбите и нарушения в храненето. Ако кариесът не се лекува своевременно, последователно се засяга пулпата, кореновата обвивка на зъба и челюстта. Възниква хронично възпалително огнище, наречено гранулом. Това често налага изваждането на зъба. За предпазване от кариес се прилага флуоризация на зъбите чрез използуване на специални зъбни пасти. Главното средство за предпазване от кариес е редовното измиване на зъбите с четка и паста за зъби. То трябва да става сутрин и вечер, а най-добре след всяко хранене. Междузъбните пространства, където може да се задържа хранителни отпадъци, трябва старателно да се почистват. Това най-добре става с помощта на специални конци.

Влияние на алкохола и тютюнопушенето. Вредно въздействие на органите на храносмилателната система оказват алкохолът и никотинът. При системна употреба на алкохол се дразни лигавицата на стомаха, което предизвиква хроничен гастрит. Алкохолът поразява и черния дроб. Системната и прекомерната употреба на алкохол води до тежко заболяване цироза на черния дроб. При чернодробната цироза нормалната тъкан се замества от съединителна тъкан. Отпадането на чернодробните функции обуславя различни симптоми – застой и разширени вени на коремната стена, набиране на течност в коремната кухина, жълтеница и др. Лечението е много трудно и обикновенно без благоприятен изход.
Никотинът също нанася непоправими вреди на храносмилателната система. Той разрушава емайла на зъбите, които пожълтяват и лесно се разяждат. Пушачите по-често страдат от възпаление на венците и имат неприятен дъх от устата. Те по-често страдат от гастрит. Обикновено апетитът им е намален. Несъмнена е ролята на тютюнопушенето за възникването на язвена болест.